• Ned 2020 Web
Miercuri, 19 Martie 2014 08:49

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice. Ce prevede acest proiect

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toate grupurile parlamentare au anunţat în plenul Camerei că susţin acest proiect de lege, care duce la armonizarea legislaţiei româneşti cu Directiva europeană pe această temă. "Este foarte bine că începem să adoptăm şi faţă de animale o atitudine civilizată, naturală", a spus deputatul Varujan Pambuccian.

"Guvernul ne-a servit acest proiect drept unul de urgenţă maximă. Nu avem decât să-l adoptăm, pentru că altfel ne trezim cu sancţiuni de la Comisia Europeană şi nu ne putem asuma, nu-i aşa, tot felul de consecinţe pentru că n-am tratat cum cere Uniunea Europeană cobaii, şoriceii, iepuraşii ori pisicile pe care se fac experienţe în scopuri ştiinţifice. Apoi aflăm că oamenii de ştiinţă români nu pot să-şi comunice rezultatele cercetărilor pentru că legislaţia românească nu este armonizată cu cea a Uniunii Europene. Aşa că avem parte de ceva vreme şi de un blocaj în toată regula", a spus un deputat PNL.

În expunerea de motive, Guvernul a arătat că utilizarea animalelor în proceduri, adică în experimente, nu trebuie să reprezinte un pericol pentru biodiversitate. "Întrucât folosirea unor metode neadecvate pentru uciderea animalului poate provoca durere, stres şi suferinţă semnificativă animalului, animalele trebuie să fie ucise numai de o persoană competentă, folosind o metodă adecvată speciei", a precizat iniţiatorul proiectului de lege.

Proiectul d elege instituie măsuri de protecţie animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri experimentale. Legea se aplică în cazul următoarelor animale: cefalopode vii şi "animale neumane vertebrate vii inclusiv forme larvare care se hrănesc autonom şi forme fetale de mamifere".

Proiectul de lege a fost adoptat în acest an şi de Senat, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 327 de voturi "pentru" şi 3 abţineri, un proiect de lege privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice, iniţiat de Guvern, care prevede că "uciderea animalelor trebuie realizată numai prin metode care provoacă cel mai mic nivel de durere".
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: