• Ned 2020 Web
Luni, 10 Martie 2014 09:08

Poluare de 737 milioane de dolari în Kazahstan

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După 13 ani de lucrări şi investiţii de 50 de miliarde de dolari, producţia la zăcământul Kashagan, cea mai mare descoperire petrolieră mondială din ultimii 35 de ani, a început în luna septembrie a anului trecut doar pentru a fi oprită câteva săptămâni mai târziu după ce au fost descoperite scurgeri de gaze din conducte.

Într-un comunicat publicat vineri, Ministerul Mediului din Kazahstan a informat că gazele reziduale care au fost arse la instalaţiile de procesare de la Kashagan au poluat mediul înconjurător. Potrivit controalelor efectuate, volumul gazelor reziduale arse în perioada septembrie-octombrie 2013 a fost de 2,8 miliarde metri cubi, peste limitele legale. În consecinţă, Ministerul Mediului a depus o plângere prin care solicită plata unor despăgubiri în valoarea de 132,4 miliarde tenge (737 milioane de dolari) de la consorţiul North Caspian Operating Company (NCOC). Plângerea a fost depusă la un tribunal din regiunea Atyrau, vestul Kazahstanului, unde este amplasat zăcământul Kashagan.

Companiile petroliefere Exxon, Royal Dutch Shell, Total, Eni şi compania kazahă KazMunayGas (proprietarul Rompetrol) deţin fiecare o participaţie de 16,81% la consorţiul NCOC. KazMunayGas s-a alăturat acestui proiect în calitate de acţionar în anul 2005 şi ulterior şi-a dublat participaţia la 16,8%. Compania niponă Inpex are o participaţie de 7,56% iar în 2013 China National Petroleum Corp (CNPC) a cumpărat o participaţie de 8,33% de la ConocoPhillips.

Amplasat în sectorul kazah al Mării Caspice, câmpul Kashagan se întinde pe o suprafaţă de 75 km pe 45 km. Compania care dezvoltă acest proiect estimează că rezervele de petrol ale zăcământului se ridică la 38 miliarde de barili, dintre care aproape 10 miliarde de barili pot fi extraşi.

Kazahstanul a decis să acţioneze în justiţie un consorţiu de companii care dezvoltă uriaşul zăcământ petrolifer Kashagan solicitând plata unor despăgubiri de 132,4 miliarde tenge (737 milioane de dolari) pentru pagubele aduse mediului, a anunţat vineri Ministerul Mediului din Kazahstan, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: