• 1
  • 2
  • 3
Vineri, 28 Februarie 2014 09:26

Bihor: Zece activiști orădeni vor promova un proiect de lege împotriva fracturării hidraulice

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

'Această inițiativă este pornită ca o revoltă. Forța noastră e că nu implicăm clasa politică. Vom lucra cu voluntari și organizațiile locale din zonele afectate', a explicat, în conferință de presă, inginerul constructor Cornel-Laurențiu Eustațiu. El a precizat, alături de Elena Mircescu, președinta Ecotop, că pentru ca o astfel de inițiativă să se materializeze sunt necesare 100.000 de semnături la nivel național.

Comitetul de inițiativă a fost autentificat la notar și a demarat procedurile legale pentru înregistrarea unei inițiative legislative. Acest lucru s-a făcut în baza articolului 74 din Constituția României, care prevede faptul că inițiativa legislativă poate aparține și unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot, cu precizarea că 'cetățenii care își manifestă dreptul la inițiativă legislativă trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative'.

Inginerul constructor Cornel-Laurențiu Eustațiu a precizat că, în prezent, se lucrează la expunerea de motive, săptămâna viitoare, comitetul urmând să se reunească să analizeze argumentația fiecărui membru din comitet. Expunerea va fi depusă la Consiliul Legislativ din cadrul Parlamentului. Apoi, în 30 de zile de la emiterea avizului Consiliului Legislativ, propunerea legislativă se publică în Monitorul Oficial. Din acest moment, Comitetul de inițiativă trebuie să adune 100.000 de semnături.

'Listele cu semnături vor fi verificate de către primării, apoi depuse la Senatul României. Vom posta tabele pe care oamenii le vor putea descărca de pe site-ul Ecotop, apoi după ce le vor completa ni le vor putea trimite prin poștă', a mai menționat Eustațiu.

Zece activiști orădeni pentru protecția mediului s-au constituit într-un comitet de inițiativă pentru a promova un proiect de lege, cu un singur articol, privind interzicerea folosirii în România a metodei fracturării hidraulice combinată cu forajul pe orizontală la exploatarea gazelor neconvenționale.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55