• 1
  • 2
  • 3
Marți, 18 Februarie 2014 09:50

Radiații detectate într-un spațiu de depozitare a deșeurilor nucleare în SUA

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

'Continuăm să controlăm situația și insistăm asupra faptului că nu există pericol pentru sănătatea umană și mediu', a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Waste Isolation Pilot Plant (WIPP) Deb Gill, care a precizat că situl a fost închis și rămâne inactiv pentru moment.

Primul dispozitiv de acest tip în SUA, WIPP, situat în apropiere de Carlsbad (New Mexico), permite izolarea deșeurilor radioactive, în principal plutoniu, utilizat pentru cercetări militare și producerea armelor nucleare. Îngropate la 655 m adâncime, deșeurile sunt dispuse în săli săpate într-o formațiune geologică veche și stabilă de sare.

Când au fost detectate radiații în aerul sitului subteran situat în apropiere de Carlsbad vineri, la 23h30 (06h30 GMT sâmbătă), ventilarea WIPP a fost comutată pe modul filtrant, cu scopul de a se evita orice schimb de aer cu exteriorul, a precizat Gill.

Niciun angajat nu se afla atunci în subterane și 'nicio contaminare nu a fost constatată asupra materialului, personalului și clădirilor', a subliniat ea. Ca măsură de precauție, angajații au fost somați să se adăpostească într-un refugiu și autorizați să părăsească situl de sâmbătă 17h00 (00h00 GMT duminică).

În 5 februarie, un vehicul care transporta sare în situl subteran a luat foc, ceea ce a dus la evacuarea parțială a acestuia.

Anchetatori prelevau duminică eșantioane din situl de stocare a deșeurilor nucleare în statul american New Mexico, unde fuseseră detectate radiații în aer vineri, chiar dacă autoritățile susțin că nu a fost semnalată nicio contaminare.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: