Imprimă această pagină
Marți, 18 Februarie 2014 09:25

Societatea Ornitologică din România urmărește cea mai periclitată specie de gâscă din lume

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Operațiunile de capturare și de marcate au aut loc în Bulgăria, în apropierea lacului Durankulak, cu ajutorul a mai mulți specialiști de la organizații diverse de protecție a păsărilor. Păsările au fost capurate cu ajutorul dispozitivelor numite canon-nets (tunuri cu plase). Plasele sunt înfășurate în tunuri, iar când păsările se apropie de ele, ornitologii acționează tunurile și plasele sunt aruncate peste gâște. În acest fel se evită rănirea animalelor care sunt capturate. Operațiunea din 2014 a avut două etape. În prima etapă, specialiștii nu au reușit să captureze decât exemplare tinere, care nu ar fi avut capacitatea să zboare până la locurile de iernare (Siberia) cu transmițătoarele montate pe spate. A doua încercare a fost cu succes. Pe 12 februarie u fost capturate 80 de gâște sălbatice — 45 de gâște cu gât roșu (Branta ruficollis) și 35 de gârlițe mari (Anser albifrons). Toate gâștele cu gât roșu au primit inele colorate pe picior, iar gârlițele mari au fost marcate cu coliere pe gât.

Decebal și Darko

În total, au fost instalate opt emițătoare radio, care le permit ornitologilor să monitorizeze mișcările gâștelor în zona de iernare. De asemenea, au fost instalate și patru emițătoare satelitare, dintre care două sunt ale Societății Ornitologice Române. Acestea vor permite studierea migrației gâștelor, din România și Bulgăria până în Siberia. Doi masculi puternici de gâscă cu gât roșu poartă acum emițătoarele amplasate de specialistul SOR Emil Todorov. Cei doi au fost botezați Decebal și Darko.

'Timp de o săptămână, zi și noapte, o echipă internațională de nouă specialiști a participat la aceste operațiuni. A fost frig, am avut și burniță și stropi de ploaie și vânt puternic și ceață. Urmăream mișcarea gâștelor la hrană, locurile de înnoptat, locurile unde mergeau să se hrănească. Am monitorizat permanent mișcările lor, iar apoi au fost declanșate tunurile cu plase. Succes total. Am amplasat emițătoarele pe cei mai puternici masculi. Sunt grăsuni, maturi, chiar agresivi, poartă acum cele două emițătoare satelitare pe care le-am dus în Bulgăria și pot face fără probleme drumul spre Rusia. De acum, ornitologii români vor avea propria bază de date cu mișcările gâștelor, traseele pe care ele migrează din România și spre România', a spus Emil Todorov.

Gâsca cu gât roșu este cea mai mică specie de gâscă sălbatică din lume și iernează în Ucraina, România și Bulgăria. Este cea mai periclitată specie de gâscă din lume, la această oră mai există doar circa 50.000 de exemplare. Acțiunea face parte din proiectul 'Safe Ground for Redbreasts', în care mai sunt implicate Societatea Bulgară de Protecție a Păsărilor (BSPB), Societatea Regală de Protecție a Păsărilor din Marea Britanie (RSPB), Wildfowl and Wetlands Trust și LeBalkan.

Acțiunea de capturare a gâștelor a avut loc în Bulgăria din două motive. Populația de gâște cu gât roșu care iernează în România și în Bulgăria este în mare parte aceeași, iar în România am fi avut nevoie de foarte multe acte, autorizații și de personal specializat în manipularea de canon-nets. Acestea se supun regulilor din Regimul de Arme și Muniții.

Urmăriți un scurt film cu eliberarea gâștelor cu gât roșu

 

După berze, pelicani și acvile, specialiștii de la Societatea Ornitologică Română au instalat transmițătoare satelitare și pe cea mai periclitată specie de gâscă din lume — gâsca cu gât roșu.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46