• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Vineri, 14 Februarie 2014 06:36

Rusia își întinde tentaculele nucleare

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rosatom, o companie nucleară controlată de statul rus, a fost de acord să extindă centrala nucleară Paks, astfel că oferă statului maghiar un împrumut de 13,6 miliarde de dolari. Acesta este cel mai mare proiect de construcție din istoria postcomunistă a Ungariei și presupune dublarea capacității centralei nucleare. Rosatom susține că această investiție reprezintă o mișcare majoră pe piața energiei nucleare a Uniunii Europene.

Președintele rus Vladimir Putin și prim-ministrul ungar Viktor Orban au semnat un acord cu privire la proiectul de la Paks, care rulează deja pentru reactoarele rusești VVER construite în anii 1980. Noul proiect presupune construirea a două noi reactoare de tipul VVER-1200, care vor dubla capacitatea centralei la 4.000 MW. Putin și Orban au declarat că stația Paks produce 40% din energia consumată în Ungaria.

Miniștrii guvernului maghiar au declarat agențiilor de presă că 80% din finanțare ar urma să fie acoperită de un împrumut de la statul rus pe o perioadă de 30 de ani, iar restul va fi finanțată de către Ungaria. Reacțiile cu privire la acest proiect ambițios nu au întârziat să apară. Vladimir Slivyak, co-președinte al Ecodefense Rusia, a declarat că intenția de a acoperi 80% din consumul de energie al Ungariei doar prin producția de energie a centralei Paks este absurdă.

De asemenea, activiștii de mediu din Ungaria sunt indignați pentru că cei doi oficiali nu au luat în considerare opinia publică locală cu privire la construirea reactoarelor nucleare gigant. Aceștia și-au exprimat, la finele anului trecut, și indignarea legată de planul guvernului maghiar de a repatria în Rusia un lot de combustibil nuclear uzat, care a fost grav avariat în timpul tratamentului chimic din 2003. Ecologiștii au acuzat statul că neglijează sănătatea oamenilor și a mediului. Stocurile de combustibil deteriorat sunt depuse în bazinul de răcire al centralei Paks. Directorul companiei Rosatom, Serghei Kiriyenko, a declarat că veniturile din contractele pentru repatrierea combustibilului de la Paks vor fi de două ori mai mari decât construirea celor două reactoare.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Rusia a fost de acord să ofere Ungariei 14 miliarde de dolari în avans pentru finanțarea proiectului de extindere a centralei nucleare Paks, situată în sudul orașului Budapesta. Afacerea a iscat numeroase critici privitoare la lipsa unei licitații publice și a unei consultări publice.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: