• Ned 2020 Web
Vineri, 14 Februarie 2014 05:31

Râu subteran sau acvifer?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De-a lungul timpului s-a pus problema ca această apă să fie valorificată în beneficiul populației din regiune – ca apă potabilă și pentru irigații în agricultură, însă zona se confruntă deseori, și în prezent, cu o problemă privind alimentarea cu apă.

Mai mulți experți români au vorbit despre apele subterane din Dobrogea, încercând să eludeze misterul și să prezinte mai multe detalii relevante. Inginerul Nicolae Pitu din Constanța, absolvent al Institutul de Mine și Geologie din București (specialitatea hidrogeologie), și cu o teză de doctorat în domeniul apelor subterane din Dobrogea, este cel care s-a ocupat de foarte multe dintre puțurile săpate în Constanța. Acesta a precizat că „noțiunea de fluviu subteran este eronată. Nu e vorba de niciun râu subteran, ci de un acvifer”. Adică, e vorba de un depozit subteran de apă care se alimentează continuu. Conform șefului Laboratorului de studii și cercetări hidrogeologice al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Dumitru Neagu, există câteva surse de alimentare pentru acest acvifer din Dobrogea: Podișul Prebalcanic (din Bulgaria) – principala sursă, Dunărea (în zona Ostrov-Cernavodă) și precipitațiile.

Diana Persa, cercetător științific la Institutul Geologic al României a explicat că „acviferul e un complex format din roca permeabilă și apa pe care o găzduiește. Apa se acumulează în rocile neconsolidate – nisipuri și pietrișuri, și în calcare, dar numai în fisuri. Acestea sunt rocile acvifere, care permit circulația apei. De-a lungul erelor geologice au fost perioade în care s-au depus straturi de roci impermeabile, dar și perioade în care s-au depus straturi de roci permeabile. De aceea în sudul Dobrogei există trei acvifere suprapuse. Acviferul de mare adâncime se află sub presiune. De aceea, în urma unui foraj, apele se manifestă artezian la suprafața pământului. Captările de apă s-au făcut din cele trei acvifere, suprapuse, din subsolul Dobrogei. Debitul este enorm”.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Din cauza unor foraje făcute în timpul regimului comunist, în zona Dobrogea s-a născut o legendă a unui fluviu subteran, care circulă cu viteză foarte mare pe sub pământurile oamenilor. Este vorba de forajele făcute în apropiere de lacul Siutghiol, lângă stațiunea Mamaia, la Medgidia, Lazu, la Eforie sau Mangalia, dar și în alte zone din Dobrogea, unde apa a țâșnit foarte puternic din pământ atunci când s-au săpat puțuri.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: