• Ned 2020 Web
Joi, 13 Februarie 2014 09:21

Ivan Patzaichin - O viață dedicată sportului Ivan și mediului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ivan Patzaichin, căci, evident, despre el este vorba, s-a născut în 26 noiembrie 1949, în satul Mila 23 din Delta Dunării. Şi-a început cariera la Clubul Sportiv Dinamo București în luna martie 1967, iar în anul următor participa deja la Jocurile Olimpice de Vară din Mexico, unde, alături de Serghei Covaliov, a câştigat aurul în proba de canoe dublu de 1.000 metri. De-a lungul carierei sale, Ivan Patzaichin a mai obţinut trei alte medalii olimpice de aur şi trei medalii de argint (Munchen 1972, Moscova 1980, Los Angeles 1984). La Campionatele Mondiale a câştigat nu mai puţin de 22 de medalii, dintre care 9 de aur. De-a lungul carierei de antrenor, a cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale și europene. În această calitate a participat împreună cu elevii săi la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară: Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004 și Beijing 2008. Cariera sa în sport a fost jalonată de participarea la 10 Olimpiade, la 5 dintre ele ca sportiv, și la 5 în calitate de antrenor. Din 2010 conduce Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 prin care promovează ecoturismul și, sub brandul Rowmania, vâslitul în aer liber cu barca de lemn.

Ce ne puteți spune despre Rowmania, proiectul dumneavoastră din ultimii ani?

Rowmania este o mișcare pentru România și rowing (vâslit). Este o „marcă” a României ca destinație de ecoturism și rowing, pe care o promovăm și în țară și în străinătate. Și este un program de dezvoltare pentru Delta Dunării, care este o destinație unică în Europa, și unde vâslitul cu o barcă de lemn este cel mai adecvat mod de a explora și, în același timp, de a proteja zona.

Rowmania este vectorul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23. Prin ceea ce facem încercăm să înțelegem problemele oamenilor din Delta Dunării. Fiind vorba de o rezervație naturală, activitățile din Deltă sunt limitate de multe restricții și acest lucru împiedică într-un fel comunitatea să se dezvolte în același ritm cu restul României. Deși este un loc binecuvântat cu bogății naturale, este și un loc în care populația este în continuare săracă. Urmărim să fructificăm potențialul turistic al zonei în beneficiul locuitorilor. Iar forma de turism pe care noi am identificat-o ca făcând bine locului este ecotursimul sau, așa cum i-am zis noi turismul lent. Este o formă de tursim în care descopri locul, oamenii și obiceiurile pe îndelete , cu curiozitate și cu respect.

Care este rolul bărcii cu vâsle?

Am pornit de la ideea că lotca este simbolul și mesagerul Deltei Dunării. Să vizitezi Delta în ritmul unei bărci cu vâsle e cea mai bună opțiune de a cunoaște și de a proteja ecosistemul. Ideea de a salva lotca pescărească are mai multe implicații : se poate salva tradiția vâslitului, se pot crea locuri de muncă și venituri pentru localnici care ar putea oferi ture în lotcă pentu turiști, devenind un fel de gondolieri ai Deltei.

În 2010 am propus și un model nou de barcă de lemn, canotca. Dar aceasta nu se îndepărtează mult de lotcă. Am preluat calitățile specifice unei canoe și profilul lotcii tradiționale și am făcut o barcă sprintenă destinată turiștilor cu spirit de aventură.

Cititi interviul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Cvadruplu campion olimpic la canoe. Una dintre cele mai vizibile figuri care luptă pentru un mediu sănătos, dedicând-și existența acestei cauze.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: