• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Miercuri, 12 Februarie 2014 08:39

Perovskit, revoluția în energie solară

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deși noi celule fotovoltaice vor fi mai puțin eficiente, această inovație va face energia solară mai accesibilă, asigură experții din industrie. Perovskit - sau titanat de calciu - a fost găsit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în Munții Ural și este numit în onoarea lui Conte Lev Alekseevici Perovski, om de stat proeminent, erou de Război pentru Apărarea Patriei din 1812 și mare amator de minerale, notează site-ul ecomagazin.ro. Titanat de calciu a fost utilizat pentru prima dată ca o componentă a fotocelulei abia în 2009. Atunci oamenii de știință au reușit să obțină o eficiență relativ scăzută de conversie a energiei – doar 3,5 %. Cu toate acestea, progresele recente, în special înlocuirea electrolitului lichid cu cel tare, care anterior a dizolvat perovskit, făcând celula fotovoltaică extrem de fragilă și de scurtă durată, au permis să crească eficiența până la 15%. Potrivit specialiștilor, proiectarea simplă – câteva substraturi subțiri conductive, dintre care unul este acoperit cu un pigment special, precum și eficiența promisă de 25 %, ar putea revoluționa domeniul energiei regenerabile.

„... al naibii de ieftin”

„Principalul avantaj al noilor celule solare nu este atât de mult eficientă, cât faptul că materialul este al naibii de ieftin. Baterii pe bază de perovskit, în care nu este siliciu, pot face energia solară cu adevărat de masă”, susține profesorul Michael Gratzel de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Renunțarea la siliciu în favoarea mineralului perovskit va reduce costurile producției de energie electrică, generată de panouri solare.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: