Imprimă această pagină
Miercuri, 12 Februarie 2014 08:13

ASAT și mănânci sănătos! Asociația pe care ar trebui să mizăm dacă vrem alimente naturale fără substanțe nocive

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ce este un parteneriat ASAT?

Un angajament reciproc între micii producători agricoli și consumatori, prin care oamenii beneficiază în mod egal şi integral de recolta de pe o anumită suprafață cultivată de agricultor. Consumatorii se angajează să susțină o gospodărie agricolă, de pe plan local, care garantează o producție naturală sau organică. Parteneriatul reprezintă o formă de cooperare între consumatori și micii producători agricoli în vederea asigurării accesului la hrană sănătoasă, produsă local, și pentru susținerea economiei locale.

Cum se realizează parteneriatul ASAT?

Mai multe familii de consumatori din oraș se înțeleg cu un mic producător agricol, de proximitate, să achite un preț echitabil pentru un coș săptămânal de produse locale - legume, fructe, ouă, lapte etc. - pe care îl ridică (de obicei săptămânal) pe durata unui întreg sezon agricol. De regulă, înțelegerea se face la sfârșitul toamnei și vizează sezonul următor. Pentru a crește autonomia micului producător și a ține costurile sub control, grupul de consumatori plătește în avans o parte din abonament, iar cu banii astfel strânși agricultorul acoperă costurile pregătirii producţiei din anul următor.

Prețul unui abonament se construiește pe baza unui calcul transparent și are în vedere o retribuție echitabilă pentru munca micului producător agricol. Acest preț nu este obținut prin corelaţie cu piața, ci reflectă costurile reale implicate de agricultura naturală. Prin urmare, prețul unui abonament anual este fix, iar producția variază în funcție de factori specifici agriculturii naturale.

Surplusul se-mparte gratis

Conținutul coșului de legume ține cont de specificul climateric și cultural al fiecărei regiuni. Produsele din coş sunt de o mare diversitate, reflectând astfel nevoile unei alimentații echilibrate și sănătoase. În fiecare an, cantitatea legumelor livrate poate varia față de cea preconizată, în funcţie de condiţiile meteorologice. În fiecare sezon, surplusul realizat în parteneriatele ASAT se împarte în mod egal între familiile de consumatori, fără nici un cost suplimentar. Consumatorii din parteneriatele ASAT beneficiază de legume de calitate superioară, produse în condiţii controlabile și într-un proces de cultivare transparent, susţinând totodată un mic producător local. Consumatorii pot face vizite la fermă pentru a vedea cum sunt crescute legumele pe care le vor cumpăra și le pot culege chiar cu mâna lor.

Pe lângă legume, coșul poate conține fructe, lapte, brânză, ouă, carne de pasăre sau miere, în funcție de specificul regiunii și de potențialul microfermei. Produsele complementare se distribuie în baza unui angajament separat.

Agricultura susținută de comunitate și parteneriatele dintre producători și consumatori sunt parte dintr-un răspuns mai complex la problema industrializării agriculturii, a sărăcirii economiei locale, a poluării din cauza transportului alimentelor pe distanțe foarte mari, a dispariției micilor producători și a semințelor locale etc. Sistemul a fost „importat” din Franța, unde se numește AMAP. În țările anglo-saxone se numește Community Supported Agriculture, iar în Italia - Grup de Achiziţii Solidare. Până în prezent, ASAT România a dezvoltat parteneriate cu 12 producători şi 300 de familii de consumatori din șase regiuni din țară: Timișoara, Cluj, București, Odorheiu Secuiesc, Oradea și Târgu Mureș, ajutând atât micii producători să se mențină pe piață, cât și consumatorii să fie siguri că mănâncă produse de calitate.

Toate detaliile le găsiți pe site-ul asociației www.asatromania.ro.

Cititi povestea lui nea Jivu, promotorul ASAT, in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

În timp ce produsele alimentare pe care le găsim în supermarket-uri sunt parcă din ce în ce mai procesate, mai pline de chimicale, E-uri și alte substanțe nocive pentru sănătatea organismului uman, micii producători români de alimente naturale și sănătoase au găsit, în sfârșit, un sistem prin care să-și vândă produsele agricole direct consumatorilor. Fără intermediari. Mă refer la sistemul ASAT România, (Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești), prin care se fac parteneriate între producători locali (țărani, mici fermieri) și diferiți consumatori din apropierea culturii agricole.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46