• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Marți, 11 Februarie 2014 10:50

Premieră în Europa! Franta a distrus 3 tone de fildeş confiscat de la diverşi traficanţi

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Distrugerea celor trei tone de fildeş a avut loc în public, nu departe de turnul Eiffel. "Mesajul către braconieri si traficanţi este că traficul cu fildeş nu are viitor" se poate citi pe contul Twitter al ministerului francez al ecologiei care a şi postat imagini filmate de la locul unde s-a distrus, s-a măcinat, uriaşa cantitate de fildeş.

Lotul distrus în public conţinea aproape 700 de colţi de elefant şi peste 15 mii de obiecte - bijuterii, statuete, şamd - fabricate din fildeş. Odată ce a fost măcinat, fildeşul a luat calea unei fabrici de ciment din regiunea pariziană unde urma să fie ars.

Pentru a-şi descuraja pe braconierii şi traficanţii de fidleş care pun în pericol supravieţuirea elefanţilor africani, distrugerile de acest gen precum cea de la Paris s-au multiplicat în lume în ultima vreme. Astfel, anul trecut s-a distrus fildeş în Filipine, în anumite state din India, în Gabon şi în Kenia. La şfârşitul lui noiembrie 2013, a venit rândul americanilor să dea foc la 5 tone de fildeş confiscate în ultimul sfert de veac. In fine, luna trecută China, cel mai mare consumator mondial de fildeş ilegal, a distrus 6 tone. Operaţiunea de la Beijing a fost foarte mediatizată şi urmărea să refacă imaginea Chinei în lume la acest capitol.

Multi specialişti spun că în mâinile chinezilor stă soarta elefanţilor africani întrucât cea mai mare parte a fildeşului ilegal e comercializat în China dar şi în Asia în general unde s-a constatat o explozie a cererii de fildeş pentru bijuterii şi decoraţii interioare. Intre 1989 şi 2011 cele mai mari confiscări de flideş au avut loc în China - 33 de mii de tone - iar pe locul doi s-a clasat Hong Kong unde au fost capturate 17 mii de tone. Consumatorii sunt deci primii care trebuie sensibilizaţi la această problemă, afirmă specialiştii. Fondul mondial pengru protecţia animalelor e de părere că "distrugerea fildeşului de contrabandă transmite un mesaj foarte puternic".

Potrivit ultimelor estimări ar mai exista în Africa o jumătate de milion de elefanţi, adică jumătate din numărul existent în anii 80. In actualul ritm de ucidere a acestui animal - între 20 şi 25 de mii pe an, adică peste numărul de nasteri - supravieţuirea speciei nu mai este asigurată. Pentru a stopa cât de cât masacrarea elefanţilor, în 1990 s-a decretat un moratoriu internaţional pe comerţul cu fildeş.

Există şi unele excepţii la vânzările de fildeş, în particular pentru obiectele vechi. Astfel un pian din 1870, o mobilă din 1930 sau o statuetă din epoca Ming au voie să fie comercializate întrucât sunt clasate ca antichităţi, fabricate înainte de 1947 când a intrat o derogare la Convenţia internaţională privind comerţul cu specii protejate. Mai există o a doua derogare posibilă pentru vânzare de colţi de elefanţi sau obiecte din fildeş dacă se poate demonstra că ele au intrat în Uniunea europeană înainte de 1990, data de intrare în vigoare a moratoriului.

Pentru asta este însă nevoie de o serie de certificate care să dovedească vechimea respectivului fildeş în UE. In Franţa, în 2012, graţie acestor certificate s-au putut vinde legal circa 3 tone şi jumătate de fildeş sau obiecte din fildeş.

O acţiune menită să sensibilizeze opinia publică contra acestui tip de trafic. Dacă pe alte continente au avut loc déja acţiuni similiare, Franţa este prima ţară în Europa care distruge fildeş de contrabandă de când a intrat în vigoare moratoriul privind comerţul cu această materie în 1990.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: