• Ned 2020 Web
Luni, 10 Februarie 2014 09:04

Comisia Europeană fracturează Europa ... dar cu grijă!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia Europeană a adoptat la finalul lunii ianuarie o recomandare care lasă cale liberă exploatării gazelor de șist în Europa. Recomandarea ar urma să ajute statele membre, care doresc să utilizeze această practică, să abordeze riscurile de sănătate și de mediu și să amelioreze transparența pentru cetățeni. De asemenea, aceasta urmărește să asigure condițiile de concurență echitabile în acest sector și stabilește un cadru mai clar pentru investitori.

„Gazele de șist dau naștere unor speranțe în anumite părți ale Europei, dar reprezintă totodată un motiv de îngrijorare pentru publicul larg. Comisia răspunde solicitărilor de a lua măsuri prin stabilirea unor principii minime pe care statele membre sunt invitate să le urmeze pentru a răspunde preocupărilor privind mediul și sănătatea, precum și pentru a oferi operatorilor și investitorilor previzibilitatea de care au nevoie”, a declarat comisarul pentru mediu Janez Potočnik.

Recomandarea subliniază câteva puncte cheie pe care statele membre trebuie să le urmărească, cum ar fi:

- să evalueze din timp posibilele efecte cumulative înainte de a acorda licențe;

- să analizeze cu atenție impactul și riscul asupra mediului;

- să se asigure că integritatea sondei respectă standardele celor mai bune practici; - să verifice calitatea apei, a aerului și a solului din regiune înainte de începerea operațiunilor pentru a putea monitoriza orice schimbări și a răspunde riscurilor ce pot apărea;

- să controleze emisiile de gaze din atmosferă;

- să informeze publicul cu privire la substanțele chimice utilizate;

- să garanteze faptul că operatorii aplică cele mai bune practici în cadrul proiectelor din domeniu.

Comisia Europeană invită statele membre să aplice noile principii în termen de șase luni. Apoi, începând din decembrie 2014, acestea trebuie să informeze anual Comisia cu privire la măsurile instituite. Comisia va monitoriza aplicarea recomandării printr-un tabel de bord public, care va compara situația în diferite state membre și îi va analiza eficiența într-un termen de 18 luni. Recomandarea este însoțită de o comunicare în cadrul căreia sunt analizate oportunitățile și provocările legate de utilizarea fracturării hidraulice pentru extracția hidrocarburilor. Ambele documente fac parte dintr-o inițiativă mai amplă a Comisiei Europene, care vizează instituirea unui cadru integrat al politicilor climatice și energetice până în 2030.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Comisia Europeană a refuzat să impună norme juridice constrângătoare cu privire la explorarea și exploatarea gazelor de șist, asta spre marea nemulțumire a activiștilor de mediu și contrar dorințelor Parlamentului European.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: