• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 07 Februarie 2014 11:57

Eficiență energetică: finanțare pentru IMM-uri

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Obiectivul specific al acestui domeniu constă în îmbunătățirea eficienței energetice în industrie, în special în industria cu poluare și consum energetic mare. Cu alte cuvinte, reducerea amprentei de CO2, prin economia de energie în industrie şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se acordă prioritate, conform punctajului, proiectelor ce asigură cea mai mare reducere a emisiilor de CO2 în raport cu resursele financiare alocate programului de granturi (tCO2/1000 Euro). Finanţarea este de tip nerambursabil şi constă în decontarea, în baza unei scheme de ajutor de stat pentru eficienţă energetică, a cheltuielilor eligibile făcute pentru realizarea proiectului. Se finanţează proiecte care răspund obiectivelor şi se încadrează în grila de evaluare tehnică şi financiară. Valoarea totală este de 8.235.294 Euro (fonduri SEE).

Eligibilitate

Fiecare proiect va putea beneficia de o finanțare de minim 200.000 Euro, maxim 700.000 Euro. În timp ce rata de finanțare din fondurile nerambursabile – raportată la bugetul total al proiectului – nu poate depăși 70%. Beneficiarul poate acoperi diferența de 30% din surse proprii sau surse atrase. Important de reținut e că sunt încurajate proiectele bilaterale, realizate în cooperare cu parteneri din statele care pun fondurile la bătaie: Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Solicitanți eligibili sunt întreprinderile mici și mijlocii din sectorul industrial, exceptând următoarele sectoare: pescuit şi acvacultură; construcţia de nave; industria alimentară; industria carboniferă; industria siderurgică; fibrelor sintetice; producţia primară a produselor agricole; susţinerea financiară a activităţilor de export, reţele de distribuţie.

Cititi articolul despre cheltuieli și criteriile de selecție ale beneficiarilor in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Stere Crețu, General Manager al Eurosun Management & Consulting (P)

Stimați cititori ai presei de specialitate, Iată că Europa (sau mai bine zis o parte din ea) reușește să ne pună în mișcare interesul de a accesa fonduri nerambursabile și între cele două exerciții financiare europene. Acest lucru ar trebui să ne bucure și să ne facă să ne gândim că totuși reprezentăm o economie în plină dezvoltare, de vreme ce suntem invitați la scris proiecte. Dar, așa cum zice românul nostru hâtru, nimic nu e degeaba. Din experiențele anterioare legate de aceste granturi, vă putem sfătui să încercați să vă găsiți neapărat parteneri din țările donatoare, pentru proiectele pe care le veți propune. Cel puțin așa veți avea o șansă de reușită. Pentru a înțelege mai bine de ce trebuie, este nevoie să priviți lucrurile la un nivel mai mare decât propria afacere. Evident că cei care au inițiat acest proiect au fost motivați în primul rând de producători și plătitori de taxe din propriile țări. Pentru ca aceste economii să se dezvolte este nevoie de noi piețe de desfacere unde să fie livrate utilaje și know-how. Cum acest lucru nu este posibil decât acolo unde există bani de investiții, vă rog să trageți dumneavoastră concluziile de rigoare.

Din punctul meu de vedere, proiectele care vor fi propuse spre finanțare vor avea o mare șansă de reușită în cazul în care veți reuși să găsiți un parteneriat cu unul sau mai mulți producători din țările donatoare. Și, până la urmă, acest lucru nu este rău deloc. Poate, astfel, vom reuși să aducem în economia românească și principiile, experiența și corectitudinea unor economii ce practică aceste lucruri de foarte mult timp. În încheiere, dragi cititori, vă invit să ne contactați dacă doriți să accesați aceste granturi și vă promit că vom încerca, în măsura posibilităților, să vă punem în contact cu posibili parteneri pentru proiectele dumneavoastră viitoare.

Contact EUROSUN MANAGEMENT & CONSULTING
Splaiul Independenței 202H, bl. 2, sc.1, ap.5, sector 6, București
Tel: 021.893.1233, Fax: 021.527.1614 e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ministerul Economiei lansează apelul „Depunere de proiecte în programul Eficiență energetică în industrie, pentru IMM-uri”, program derulat din fonduri ale Spațiului Economic European (SEE). În calitate de Operator de Program, Ministerul Economiei organizează mai multe seminarii informative pentru acest apel la Timișoara, Cluj-Napoca și Iași.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: