• Ned 2020 Web
Joi, 30 Ianuarie 2014 08:39

Perdele forestiere pentru protejarea drumurilor ar putea fi realizate din primăvară

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale a fost aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) în 23 decembrie 2013.

În România necesarul de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale este de 1.720 km, în prezent nefiind realizată nicio perdea forestieră de protecţie de acest tip, se arată în textul OUG.

Programul urmează să fie implementat de consiliile judeţene, cu finanţare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice - Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură şi din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale ale consiliilor judeţene.

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri Lucia Varga a declarat pentru MEDIAFAX că a fost deocamdată alocată pentru program suma de 30 de milioane de lei, obţinută din vânzarea de certificate verzi. Aceste fonduri ar trebui să acopere realizarea de perdele forestiere pe 870 de kilometri de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale, pentru care au fost întocmite documentaţiile tehnico - economice.

Pe de altă parte, trebuie clarificată situaţia terenurilor pe care vor fi plantaţi arborii. Proprietarii terenurilor care mărginesc drumurile naţionale sunt încurajaţi să facă parte din program şi să permită realizarea perdelelor pe proprietăţile lor, în schimbul unei rente. În cazul celor care nu acceptă, există temei pentru expropriere, aşa cum este cazul celor peste 100 de proprietari care au terenuri de-a lungul autostrăzilor A1 şi A2, a precizat Lucia Varga.

Un program de realizare de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naţionale, pentru protecţie împotriva înzăpezirii, ar putea fi implementat din primăvară, Departamentul pentru Ape şi Păduri având alocată în acest scop suma de 30 de milioane de lei.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: