• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Vineri, 24 Ianuarie 2014 10:46

O zonă din Maramureşul istoric poate deveni prima destinaţie de ecoturism din România

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zona face parte din Maramureşul istoric şi are o suprafaţă de aproximativ 46.000 ha plină de valori demne de preţuit: 7 arii naturale protejate (două fiind chiar situri Natura 2000 – Gutâi-Creasta Cocoşului şi Igniş), sate tradiţionale cu o arhitectură unică şi porţi monumentale din lemn, cu tradiţii şi obiceiuri de sute de ani, peisaje deluroase de tip mozaic (pajişti, fâneţe, zone împădurite), biserici-monument din lemn şi două biserici în Patrimoniul UNESCO.

În această zonă de o valoare inestimabilă, responsabilitatea faţă de mediu (resurse naturale şi biodiversitate) şi respectul faţă de moştenirea culturală şi arhitecturală trebuie să devină principii importante în administrarea publică şi în derularea afacerilor (în mod special în sectorul de turism), pentru a evita pierderea acestei moşteniri şi a surselor de venit indisolubil legate de ea.

Zona este delimitată din punct de vedere geografic de următoarele: în sud de Munţii Gutâi – Rezervaţia Creasta Cocoşului, în est de Valea râului Cosău, la nord pe direcţia Fereşti - Rezervaţia Poiana Brazilor (Munţii Igniş) şi la vest de Valea Brazilor, până în Pasul Gutâi. Iar principalele centre administrative sunt reprezentate de comunele Deseşti, Ocna Şugatag, Budeşti, Călineşti şi Giuleşti.

Cooperare locală pentru o dezvoltare durabilă

Conform Acordului de Parteneriat, „Viziunea Partenariatului este ca această zonă să capete statutul oficial de destinaţie de ecoturism, emis de Autoritatea Naţională pentru Turism, prin promovarea valorilor culturale şi naturale ale zonei Mara-Cosău-Creasta Cocoşului şi dezvoltarea infrastructurii şi a produselor de turism într-un mod responsabil, cu respect şi atenţie faţă de capitalul natural.”

Semnatarii acestui Acord au agreat să conlucreze pentru a îndeplini 8 mari obiective, elaborate în cadrul întâlnirilor şi legate de: îmbunătăţirea şi integrarea serviciilor şi infrastructurii de (eco)turism, conservarea şi valorificarea ariilor naturale protejate din zonă, a peisajului rural, a patrimoniului arhitectural şi cultural, promovarea destinaţiei, dezvoltarea abilităţilor membrilor Parteneritului în administrarea şi promovarea destinaţiei şi susţinerea unei dezvoltări durabile a zonei. Aceste obiective se bazează pe o strategie de dezvoltare a destinaţiei întocmită cu ajutorul experţilor din cadrul Asociaţiei de Ecoturism din România, membră a grupului de lucru care a creat criteriile pentru desemnarea destinaţiilor de ecoturism la nivel naţional.

Criteriile au fost adoptate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi lansate public în noiembrie 2012: România a devenit astfel una dintre primele ţări din lume care au un set de criterii pentru evaluarea unor microregiuni ca zone ecoturistice. Scopul final al acestui demers este de creare a unei reţele naţionale de destinaţii (funcţionale) care să dea substanţă brandului de ţară.

Semnatarii Acordului de Parteneriat sunt: Administraţia Parcului Natural Munţii Maramureşului, Asociaţia Maramureşul Turistic, Asociaţia Maramureş Impact, Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Nord-Vest (Maramureş), Comuna Ocna Şugatag, Centrul Judeţean de Informare Turistică “MaramureşInfoTurism”, Mara International Tour, Pensiunea Mărioara şi compania locală de transport Lena Alex Trans, WWF-România, Asociaţia de Ecoturism din România, Asociaţia Ecologic, Comuna Budeşti, Centrul de Ecologie şi Turism Maramureş. Ultimele trei din această listă s-au constituit, de asemenea, în Consiliu de Coordonare şi Reprezentare al Parteneriatului, cu responsabilităţi de reprezentare a destinaţiei în dialogul cu instituţiile publice şi de întocmire şi centralizare a documentelor de înfiinţare a Parteneriatului şi a destinaţiei de ecoturism.

Zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului este cu un pas mai aproape de titlul oficial de destinaţie de ecoturism prin semnarea Parteneriatului Local pentru Dezvoltarea şi Promovarea Destinaţiei de Ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoşului. Parteneriatul a fost construit, iar Acordul părţilor încheiat în cadrul unei serii de întâlniri cu parteneri şi factori de interes locali organizate de WWF-România de-a lungul ultimilor 3 ani.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: