• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Joi, 23 Ianuarie 2014 15:48

Minele de sare, turism şi sănătate

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Avantajele salinelor pentru sănătate

Salinele au un microclimat şi factori sanogeni care oferă condiţii optime pentru terapiile recuperatorii ale diferitelor afecţiuni interne, cât şi în profilaxie şi sanogeneză. Condiţiile specifice ale salinelor sunt următoarele: temperatura constantă a aerului relativ scăzută, oscilând de regulă între 10-16ºC; umiditatea între 60-80%, cu efecte benefice asupra căilor respiratorii, permiţând aparatului mucociliar să lucreze optim în atmosferă saturată; mişcarea aerului este practic neglijabilă; prezenţa aerosolilor de sare sub formă de particule solide; aeroionizarea din interiorul salinei oferă efecte curative; concentraţia alergenilor este practic zero. Mai adăugăm lipsa aeropoluanţilor şi germenilor patogeni; radioactivitatea minimă etc. Condiţiile de microclimat ale minelor de sare permit abordarea terapeutică şi profilactică a mai multor tipuri de îmbolnăviri. Un loc aparte îl ocupă profilaxia şi tratamentul afecţiunilor respiratorii şi din sfera ORL. Afecţiunile respiratorii de natură alergică sau infectoalergică cu evoluţie cronică (astm bronşic, bronşita cronică, BPCO) se pot ameliora prin cure de expunere gradată şi crescândă, combinată cu ședinţe de reeducare respiratorie (gimnastică respiratorie). Expunerea la microclimatul salinei are efecte benefice asupra căilor respiratorii la persoane cu factori de risc profesional sau de mediu (noxe, gaze, tutun etc.), permiţând astfel reducerea morbidităţii. Copiii, tinerii şi adolescenţii beneficiază de îmbunătăţirea funcţiei respiratorii favorizând creşterea şi dezvoltarea cu o mai bună utilizare a oxigenului. Efortul fizic se poate desfăşura, de asemenea, în condiţii optime, putându-se practica sporturi individuale sau colective în majoritatea salinelor turistice.

Salina Praid (Harghita)

Localitatea Praid este cea mai mare comună din Harghita, ce adăposteşte aproximativ 7.250 de locuitori. Praidul este strâns înrudit cu sarea şi cu tot ce se leagă de aceasta. Acest Ţinut al Sării oferă o gamă largă de tratamente balneare şi posibilităţi de agrement. Pe lângă lacuri sărate şi dulci, ştranduri, centre wellness şi băi cu nămol, puteţi beneficia şi de aerul cu efect curativ al salinei.

 Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

România are o tradiţie în exploatarea sării, încă dinainte ca romanii să invadeze ţinuturile dacilor. Unii istorici susţin că existenţa depozitelor mari de sare au oferit condiţiile prielnice dezvoltării primelor civilizaţii europene, inclusiv pe teritoriul ţării noastre, lanţul Munţilor Carpaţi fiind foarte bogat în sare (peste 300 de depozite). Sarea a fost folosită de-a lungul timpului pentru diferite întrebuinţări, iar în prezent minele de sare sunt valorificate din punct de vedere turistic, dar şi pentru ameliorarea anumitor probleme de sănătate.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: