• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Duminică, 19 Ianuarie 2014 09:24

"Războiul" din adâncul Mării Baltice

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acum șapte decenii, după încheierea celui de- al doilea război mondial, în 1945, Uniunea Sovietică şi Marea Britanie au deversat aproximativ 65.000 de tone de arme chimice germane în adâncurile Mării Baltice. Acestea sunt, spun oamenii de știință, adevărate „bombe cu ceas” deoarece conțin gaz muştar (iperită), fosgen şi arsenic, niște gaze chimice foarte toxice, iar eliberarea acestora în apă este letală pentru viețuitoarele marine.

Un grup de cercetători de la Military University of Technology, din Polonia, a descoperit urme de gaz muştar pe fundul mării la numai câteva sute de metri de țărm, în Golful Gdańsk. Acest lucru este dovada faptului că materialul din care sunt făcute armele chmice începe să se erodeze, iar substanțele chimice toxice încep să se scurgă în apă. Acestea pot fi absorbite de pești și, mai apoi, să ajungă în lanţul alimentar. În mod normal, aceste arme nu aveau ce căuta în Golful Gdansk, însă, susțin oamenii de știință, sovieticii aruncau armele peste bord, fără a ține cont de locul în care ajungeau. În bazinele Bornholm şi Gotland, din Marea Baltică, găsim cea mai mare parte din muniţie, însă este posibil ca alte tone de arme chimice să se afle în locuri necunoscute, aproape de țărm sau de zonele de pescuit.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Tone de arme chimice și agenți chimici din perioada celui de-al doilea război mondial zac pe fundul Mării Baltice. Experții ne avertizează că, dacă armele se vor degrada, iar conținutul lor se va revărsa în mare, se va produce un adevărat dezastru ecologic.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: