• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Sâmbătă, 04 Ianuarie 2014 20:44

Maramureş - România autentică şi profundă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ţinutul dintre Mara şi Cosău este denumit şi Piemontul Gutâiului şi cuprinde localităţile Budești, Sârbi, Călinești, Cornești, Ferești, Ocna Șugatag, Breb și Hoteni. În această zonă s-au găsit urme de locuire din epoca bronzului (mileniile III-II î.Hr.).

Din cele mai vechi timpuri, aici locuiesc urmași ai țăranilor liberi sau „nemeși”, amintiți în documentele „Diplomelor Maramureșene”, din secolele al XIV -lea și al XV-lea. Se vorbește în ele despre faptele lor de vitejie ca organizatori politici și oșteni, despre participarea lor la luptele din perioada medievală şi despre apărărea lor împotriva incursiunilor tătarilor Mai apoi, oamenii de pe aceste meleaguri au participat la frământările trecerii spre epoca modernă și contemporană. Oamenii de aici se îndeletnicesc cu agricultura, creșterea vitelor, muncile forestiere şi prelucrarea metalelor. Au fost mereu producători de bunuri, atât pentru subzistența lor, cât și pentru existența celor cu care făceau comerţ. Timp îndelungat, ținutul dintre Mara și Cosău, parte a Maramureșului, a fost considerat o zonă a culturii lemnului. De-a lungul istoriei, toate uneltele, ustensilele, casele, dar și bisericile au fost făcute din lemn. Încă din Evul Mediu, locuitorii de aici au trebuit să-și rezolve toate cele necesare traiului zilnic în hotarele satului lor, folosind resurse locale, în cazul de față lemnul și forța apei. Asemenea instalații de tehnică țărănească se găsesc în fiecare sat din Maramureş, dar mai ales în atele de pe Valea Cosăului.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Ţinutul dintre râurile Mara și Cosău este una dintre destinațiile preferate ale călătorilor prin vechea Țară a Maramureșului. Toți cei care ajung aici sunt fermecați de mozaicul de habitate naturale și seminaturale, aflate la poalele dinspre nord ale Munților Gutâi, sub Creasta Cocoșului și la picioarele celor Trei Apostoli.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: