• Ned 2020 Web
Vineri, 03 Ianuarie 2014 22:33

Oceanele se încălzesc în ritm alarmant

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Faptul că efectele schimbărilor climatice se resimt chiar şi la un kilometru în adâncul celui mai mare ocean de pe Terra este o dovadă clară a impactului negativ pe care activitatea antropică o are asupra mediului, susţine coordonatorul studiului, Yair Rosenthal de la Rutgers University din New Brunswick, Canada.

Pentru a afla cu cât s-a încălzit temperatura oceanului în ultimele milenii, echipa coordonată de Rosenthal a studiat rămăşiţele conservate ale unui organism unicelular denumit„foraminifer”. Foraminiferele sunt animale unicelulare din încrengătura protozoarelor care trăiesc în apele marine și au corpul învelit într-o cochilie calcaroasă, alcătuită din una sau mai multe camere, comunicând între ele. Cantitatea de magneziu din această cochilie variază în funcţie de temperatura apei. Astfel, cercetătorii au putut afla care a fost temperatura apei din ocean în diverse perioade prin simpla măsurare a nivelului acestui mineral din cochilie.

Rezultatele obținute de cecetători sunt, susțin aceștia, îngrijorătoare. După o perioadă de încălzire a oceanului care s-a manifestat în finalul ultimei ere glaciare, temperatura apei a scăzut în mod constant cu 2,1 grade Celsius de-a lungul următorilor 9.000 de ani. Apoi, temperaturile au început să urce brusc, cu 0,25 de grade Celsius, la 200 de ani.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Pacificul s-a încălzit de 15 ori mai repede în ultimii 60 de ani, comparativ cu oricare altă dată din ultimii 10.000 de ani. Acest lucru este relevat de ultimele cercetări cu privire la efectele pe care încălzirea globală le are asupra mărilor și oceanelor.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: