• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 03 Ianuarie 2014 13:42

Meşterul împletitor - o meserie în pericol

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În localitatea vrânceană Suraia, meşterul Nicu Ivan a reuşit să păstreze împreună cu familia sa o tradiţie românească prietenoasă cu mediul înconjurător: împletirea şi comercializarea coşurilor de răchită. Întreprinderea pe care o conduce are o activitate, nu doar prietenoasă cu natura, ci benefică mediului şi comunităţii locale. Întreprinderea a fost realizată pe cont propriu, fără fonduri locale, guvernamentale sau europene şi oferă astăzi un loc de muncă „ecologic” celor 14 angajaţi permanenţi. „Prin realizarea acestei întreprinderi pentru împletirea şi comercializarea coşurilor din răchită în mod tradiţional, am realizat practic o continuare la o scară mai mare a unei activităţi pe care a desfăşurat-o familia mea timp de aproximativ trei generaţii”, ne mărturiseşte meşterul din Suraia.

Principala materie primă folosită în fabricarea coşurilor este răchita, o plantă cultivată în cadrul întreprinderii, pe o suprafaţă de aproximativ 12 ha, care oferă un material 100% natural, maleabil şi ieftin, ideal în procesul de împletire a coşurilor. Meșterul Ivan povestește cu mândrie despre îndeletnicirea pe care a moștenit-o din familie: „Cultivarea răchitei se face prin butăşire. În primul an nu se obţine nici o recoltă. Din al doilea an, răchita începe să producă materie primă în cantităţi mici. Apoi, producţia este crescătoare până în anul al 10-lea când este necesară, de regulă, replantarea răchitei pe un alt teren. Răchita necesită prăşire în primul an, de 7-10 ori. Începând cu anul 2 se prăşeşte de 2-3 ori şi se stropeşte cu insecticide uşoare (grupele 3-4, în special pe bază de fosfor şi potasiu) de 7-8 ori pe an pentru a combate atacurile dăunătorilor. Totodată, este necesar să administrăm îngrăşăminte, de regulă 200-250 de kg complex la hectar. Cantitatea de îngrăşăminte diferă însă în funcţie de grosimea pe care dorim să o obţinem la răchită. Pentru obiecte mai mici mai delicate, folosim răchită mai subţire, pe care o creştem cu îngrăşăminte mai puţine sau chiar deloc. În anii foarte secetoşi irigăm cultura de răchită pentru a face faţă condiţiilor meteo. Recoltarea se efectuează manual, de obicei la sfârşitul lunii octombrie/începutul lunii noiembrie, după căderea brumei”.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Meșterul Nicu Ivan și-a creat un adevărat business din împletirea și comercializarea coșurilor de răchită, fără ajutoare europene ori de la stat.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: