• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 01 Ianuarie 2014 16:45

Schemele PES susţin mediul şi dezvoltarea locală

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plăţile pentru Serviciile de Mediu (Payments for Ecosystem Services – PES) reprezintă un concept inovator în conservarea biodiversităţii, prin intermediul căruia beneficiarii serviciilor de mediu îi recompensează - prin subvenţii sau plăţi - pe administratorii de teren care oferă aceste servicii. În acest mod se încurajează conservarea ecosistemelor naturale de către administratorii sau proprietarii de teren, prin adoptarea sau continuarea implementării unor practici prietenoase pentru mediu. Dezvoltarea mecanismelor de plată în schimbul beneficiilor oferite de păduri, soluri fertile şi alte ecosisteme naturale este o modalitate de recunoaştere a valorii acestora şi de asigurare a continuităţii beneficiilor în viitor.

Reprezentanții proiectului PES Dunăre au prezentat, recent, rezultatele obţinute până la acest moment în promovarea unor scheme PES în România. Totodată, au fost evidențiați și paşii următori ai proiectului WWF - „Promovarea Plăţilor pentru Serviciile de Mediu şi a schemelor de finanţare durabilă a acestora în Bazinul Dunării”. Proiectul urmărește dezvoltarea și schimbul de informații și experiență privind rolul și contribuția Plăților pentru Serviciile de Mediu și a schemelor de finanțare durabilă la dezvoltarea rurală, la conservarea naturii și în particular la managementul integrat al bazinelor hidrografice. De asemenea, proiectul dezvoltă și testează scheme de tip PES, precum și mecanisme de finanțare durabilă la nivelul bazinului Dunării Inferioare, în România și Bulgaria, atât la nivel național, cât și local. Finanţarea proiectului este asigurată în principal din fonduri GEF (Global Environment Facility).

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Comitetul director al proiectului PES Dunăre, derulat de WWF, a prezentat rezultatele parţiale ale implementării schemelor de plăţi pentru serviciile de mediu în zonele pilot Ciocăneşti şi Mara-Cosău-Creasta Cocoşului.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: