• Webbanner Saci
  • WebbannercubeS2
  • 1
Marți, 17 Decembrie 2013 22:00

Apele României costă 25 miliarde de euro

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prezentă la eveniment, Rovana Plumb, ministrul Mediului, a subliniat că „România, prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană s-a angajat ca, până în anul 2018, 80% din populația țării să fie racordată la apă potabilă, canalizare și să fie deservită de stații de epurare și tratare a apei. La preluarea mandatului, am găsit o rată de absorbție a fondurilor europene extrem de redusă. Astăzi, după un an și jumătate, am reușit să o ridicăm la 20%”.

La deschiderea conferinței, Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD, a prezentat o scurtă istoriografiere a evoluției instituționale a managementului apei și a vorbit despre importanța care trebuie acordată resurselor de apă, dar și creării instituțiilor specializate în gospodărirea apelor. Acesta a criticat ideea amenajării

Canalului Dunăre - Bucureşti, afirmând că „acest proiect există, dar a fost unul tâmpit făcut la indicaţiile lui Nicolae Ceauşescu”. În opinia lui Iliescu, Canalul Dunăre - Bucureşti reprezintă de fapt amenajarea cursului inferior al Argeşului în cinci trepte energetice, ceea ce ar duce în câţiva ani la colmatarea în aval, în condiţiile în care râurile transportă materiale solide. Fostul preşedinte a mai afirmat că în România este dificil să faci agricultură de înaltă producţie, problema fiind resursa de apă. În aceste condiţii, a arătat el, singurul proiect care trebuie neapărat susţinut este Canalul Siret - Bărăgan. „Sistemul pe care l-am avut de pompare a apei din Dunăre e discutabil. Şi mai ales cine să subvenţioneze. Statul nu mai poate permite aşa ceva. (...) Singurul proiect care trebuie neapărat susţinut este Canalul Siret - Bărăgan. Din circa 7-8 miliarde de metri cubi transportaţi de Siret se derivă un miliard spre zona cea mai săracă a ţării - Bărăgan, acesta e un proiect viabil care trebuie susţinut şi este o resursă raţională”, a argumentat Ion Iliescu.

Fondurile europene curg

Una dintre principalele teme dezbătute în cadrul evenimentului a fost atragerea fondurilor europene.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Renaturarea Luncii Dunării, implementarea principalelor proiecte din sectorul gospodăririi apelor și obținerea fondurilor europene – acestea au fost principalele subiecte discutate cu ocazia aniversării unui secol de la înființarea primului Departament de Ape din România (1913 – 2013). La evenimentul organizat de Administrația Națională a Apelor Române (ANAR) au participat numeroși oameni de știință și personalități din domeniul hidrologiei și al gospodăririi apelor.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55