• 1
  • 2
  • 3
Marți, 17 Decembrie 2013 20:22

PRIMA RECUNOAŞTERE INTERNAŢIONALĂ: EcoAtitudine captează atenția Comisiei Europene

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

EcoAtitudine, proiectul marca Infomediu Europa, are parte de prima recunoaștere națională și internațională. Campania de responsabilizare a copiilor față de grija pentru mediul înconjurător își demonstrează, așadar, utilitatea. Pe de-o parte, pentru că preșcolarii și școlarii învață să trăiască într-un mediu sănătos, menținut de ei înșiși. Pe de altă parte, pentru că înalți reprezentanți ai Comisiei Europene au considerat EcoAtitudine unul dintre cele mai bune 200 de proiecte din întreaga Europă. Această recunoaștere plasează România pe lista statelor civilizate și mă refer aici la Austria, Germania, Franța, Elveția, iar lista poate continua. Așadar, România, prin proiectul EcoAtitudine, dovedește că este capabilă să-și îndeplinească obligațiile de educare, informare, responsabilizare, dar mai ales de acțiune într-un domeniu care naște, la orice pas, probleme pentru întreaga umanitate.

Spuneam că proiectul EcoAtitudine a fost selectat printre cele mai bune proiecte europene în cadrul forumului la care au fost prezenți peste 200 de reprezentanţi ai întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi ai instituţiilor financiare din Regiunea Dunării interesați să identifice posibilităţi de finanţare, precum şi noi domenii de activitate din Regiunea Dunării. Aceștia au avut posibilitatea să se adune şi să discute în mod direct, în jurul aceleiaşi mese, ori în cadrul unor sesiuni de tip matchmaking. La eveniment au mai participat și înalţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Băncii Naţionale a României şi ai Austriei, ai Băncii Centrale Europene, ai Fondului European de Investiţii şi ai Băncii Europene de Investiţii. Au fost depuse, în total, 200 de proiecte, dintre care 15 au fost alese pentru a fi expuse și prezentate în vederea finanțării. Dintre aceste proiecte, opt au fost din România, iar restul din Ungaria, Serbia, Bulgaria, Germania, Republica Moldova și Austria. Proiectele din România se încadrează în domeniile protecției mediului, transporturilor, culturii și turismului.

Proiectul „EcoAtitudine = Responsabilitate Informaţie, Acţiune”, aflat printre cele 15, cuprinde două puncte de referință importante ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, și anume educația, alături de cultură și identitate. Acesta, spuneam, a captat atenția investitorilor prin campania sa care urmărește educarea copiilor spre un comportament prietenos şi responsabil faţă de mediul înconjurător și dezvoltarea conceptului eco civic pe multiple planuri: colectarea deşeurilor reciclabile, concursuri, discuţii interactive, distribuirea de materiale informative, stimularea participării şi a implicării individuale şi la nivel de grup a elevilor prin acordarea mai multor premii. Este un proiect de lungă durată − se întinde pe o perioadă de zece ani – nu are un profit financiar, ci, mai important, un profit educațional, de viitor, scopul fiind acela de a educa copiii pentru a avea un comportament responsabil față de mediu.

Proiectul a fost inițiat în iulie 2010, de către Grupul de Presă REPORTER, sub patronajul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu. Acesta a fost reluat în 2011 şi 2012 şi dezvoltat la nivel naţional: Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Argeş, Olt, Vrancea, Covasna, Harghita și Tulcea.

Programul, care se desfășoară anual în două etape, s-a realizat prin stimularea potenţialului artistic şi creativ al copiilor, implicarea lor în colectarea selectivă a deşeurilor în vederea reciclării şi iniţierea unor discuţii interactive pe teme de mediu, în cadrul activității denumite generic: „Ora de ecologie”. Atât școlile, cât și elevii, au fost premiați pentru performanțele obținute Începând din 2013, „Ora de ecologie” a introdus, pe lângă discuţiile interactive pe teme de mediu, o componentă nouă, și anume plantarea unui „copăcel” în curtea şcolilor participante.

Prin acest lucru s-a urmărit punerea în practică a cunoștințelor teoretice. De asemnea, Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec s-a alaturat campaniei EcoAtitudine cu proiectul „Patrula de reciclare”, care mobilizează mii de tineri din țară să își asume rolul de modele și promotori ai comportamentului responsabil față de mediu și față de societate și să contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor de colectare a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) pe care ni le impun normele Uniunii Europene, respectiv de 4 kg /locuitor/an.

În premieră, „Ora de Ecologie” a oferit și o surpriză teatrală elevilor: Mr.ECO, un actor magician, care a prezentat, sub forma unui spectacol de artă și magie, importanța protecției mediului și a colectării selective a deșeurilor în vederea reciclării vis-à-vis de protejarea resurselor naturale, pentru o dezvoltare armonioasă a tinerei generații. Proiectul EcoAtitudine a demonstrat în toate aceste ediţii că reprezintă un succes, reuşind să atragă implicarea a numeroase autorităţi locale, companii de salubritate şi alte companii private, instituţii şcolare, profesori şi peste 100.000 de elevi care acum ştiu ce este colectarea selectivă, cât de importantă este aceasta, dar mai ales cum trebuie făcută. Rezultatele sunt măsurate în primul rând prin cantitatea de deșeuri colectate (hârtie, carton, plastic, PET, sticlă, aluminiu, DEEE-uri). Astfel, în 2011 s-au colectat peste 50.000 de kg de deșeuri, în 2012 – peste 88.000 de kg de deșeuri și în prima etapă a anului 2013 − peste 58.000 de kg de deșeuri.

În doi ani, peste 400 de proiecte au prins contur de-a lungul fluviului, iar investiţiile vor fi susţinute de Uniunea Europeană. „Obiectivul nostru este să găsim noi oportunităţi de afaceri şi de finanţare. În Austria, de exemplu, IMM-urile au contribuit cu 60% din Produsul Intern Brut şi au avut peste 40% din totalul exporturilor. Iată importanţa acestui sector în regiunea Dunării”, a declarat Kurt Puchinger, coordonatorul proiectului „Strategia Regiunii Dunărene”.

Campania „EcoAtitudine = Responsabilitate, Informaţie, Acţiune” a fost unul dintre cele 15 proiecte europene alese pentru a fi expuse și prezentate în vederea finanțării în cadrul celei de-a treia ediții a forumului „Danube Financing Dialogue”, care a avut loc la Bucureşti.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: