• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Luni, 02 Decembrie 2013 20:20

Chevron confirmă că a reluat operațiunile de explorare în comuna Pungești din județul Vaslui

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Chevron poate confirma că și-a reluat operațiunile în perimetrul Siliștea din comună Pungești, județul Vaslui. Chevron intenționează să realizeze exclusiv activități de explorare, folosind tehnologii convenționale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obținut la începutul lunii octombrie 2013', precizează oficialii Chevron.

Potrivit acestora, operațiunile vor respecta acordurile de mediu în baza cărora operează compania.

"Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile, despre proiectele sale", se mai arată în comunicat.

Potrivit corespondentului AGERPRES, reprezentanții Chevron au ajuns, luni dimineață, cu mai multe utilaje la perimetrul concesionat din localitatea Siliștea, comuna Pungești, unde urmează să înceapă lucrările pentru montarea primei sonde de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.

În zonă au fost mobilizate impresionate forțe de ordine, jandarmi, polițiști și pompieri.

Oamenii legii au înconjurat tabăra de rezistență și i-au luat pe protestatari în dube pentru legitimare.

De asemenea, trei mașini ale Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui au fost trimise la Pungești.

Circulația pe drumul județean care face legătura între Vaslui și Pungești a fost blocat, forțele de ordine nepermițând nici reprezentanților presei să meargă spre perimetrul de la Siliștea.

Protestele localnicilor din Siliștea au început pe 14 octombrie, când aproximativ 150 de persoane au blocat parțial drumul județean ce tranzitează comuna Pungești.

Pe data de 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

În Pungești s-a format un curent împotriva explorării și exploatării gazelor de șist. Oamenii care fac parte din această mișcare, localnici din zonă și militanți ecologiști, spun că nu vor permite Chevron să pătrundă pe teren pentru a instala sonda de explorare.

În urma protestelor de la Pungești, Chevron a anunțat că suspendă orice activitate în zonă. Între timp, consilierii locali din comuna Pungești au votat în unanimitate o hotărâre privind organizarea unui referendum local pe tema gazelor de șist și o decizie prin care interzic explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei. Ambele decizii au fost atacate la instanța de contencios administrativ de către Instituția Prefectului Județului Vaslui.

Chevron, a doua mare companie petrolieră americană, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în județul Constanța și unul în apropiere de Bârlad, în județul Vaslui.

Compania americană Chevron a reluat operațiunile de explorare în perimetrul Siliștea din comuna Pungești, județul Vaslui, potrivit unui comunicat al companiei remis, luni, Agerpres.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: