• 1
  • 2
  • 3
Joi, 28 Noiembrie 2013 06:11

Experimentul energetic care i-a ”usturat” pe germani

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trecerea de la energia nucleară şi combustibili fosili la energia verde a fost cea mai complexă reformă care a avut loc în Germania de la reunificarea ei, cu două decenii în urmă. Complexitatea și costurile proiectului i-a determinat pe nemți să implementeze măsuri fără precedent. Încă de la demararea acestuia, facturile de energie electrică ale localnicilor au crescut simțitor, consumatorii ajungând să se plângă de cuantumul sumelor. Din cauza faptului că în industrie competivitatea este aproape inexistentă, iar emisiile de CO2 au crescut, autoritățile sunt obligate acum să regândească o strategie pentru acest sector, scrie Financial Times.

Surplus de energie de 500%

Cu toate acestea, după experimentul verde, în Wildpoldsried, zeci de case şi clădiri publice sunt, la ora actuală, eficiente din punct de vedere energetic, fiind acoperite cu panouri solare fotovoltaice de cea mai bună calitate, multe dintre ele încălzite de la centrale pe biomasă. Pe de altă parte, turbinele eoliene, finanţate de către localnici, ocupă, din loc în loc, dealurile din jur, în timp ce mai multe clădiri agricole au stații adiacente de biogaz. Acestea şi multe alte proiecte similare produc aproximativ 500% din necesarul de energie al localităţii Wildpoldsried. Cum este posibil? Totul se datorează legii care a încurajat sursele regenerabile de energie (EEG), care acordă prioritate energiei eoliene şi solare. Surplusul de energie electrică în Wildpoldsried - în valoare de cinci milioane de euro anual - este livrat în rețeaua naţională. Din cauză că oamenii de la sate, cum ar fi Wildpoldsried, au îmbrăţişat imediat energia regenerabilă, aceasta s-a extins mai rapid decât ar fi prevăzut cineva.“Cred că oamenii au fost surprinşi de faptul că Energiewende s-a dezvoltat atât de repede”, a declarat Günter Mögele, viceprimarul localităţii. Această creştere rapidă nu a adus numai lucruri pozitive: subvențiile au crescut, viteza de dezvoltare a energiei verzi o depăşeşte pe cea a infrastructurii, a transportului şi de stocare. Noua arhitectură a aprovizionării cu energie „a fost implementată fără un arhitect, un plan de construcţie şi chiar fără un management al perimetrului“, consideră Ulrich Grillo, preşedintele Federaţiilor Industriilor Germane.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

În satul bavarez Wildpoldsried, 2.600 de săteni joacă cu sârguinţă rolul lor într-un experiment îndrăzneţ legat de energia regenerabilă, cunoscut sub numele de Energiewende.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55