• Ned 2020 Web
Joi, 28 Noiembrie 2013 06:05

SUA: Eforturi mari pentru salvarea cocorului alb, cea mai mare pasăre din America de Nord

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În anii '40 mai trăiau în libertate circa 20 de astfel de păsări. În prezent, după 50 de ani de eforturi și milioane de dolari cheltuiți anual pentru refacerea populației de cocori albi, numărul lor a ajuns la aproape 600, dintre care jumătate trăiesc în libertate și jumătate în captivitate. Experții apreciază că în libertate ar trebui să fie cel puțin o mie de păsări, împărțite în două grupuri separate, pentru ca specia să poată supraviețui.

Două din cele patru principale programe realizate din anii '60 pentru reintroducerea cocorilor albi în natură au eșuat, iar al treilea întâmpină asemenea greutăți încât ornitologii se întreabă dacă păsările pot fi readaptate în habitatele din care au dispărut. Astfel, aproape toate tentativele de repopulare în natură din Wisconsin (nord) au eșuat. Din cele 132 de cuiburi cu ouă găsite între 2005 și 2013, în 22 a eclozat cel puțin un ou și numai cinci pui au supraviețuit un an, arată Sarah Converse, ecologist la Institutul american de geofizică. Păsările își părăsesc adesea cuibul chiar înainte de eclozare, mister pe care oamenii de știință cred că l-au dezlegat. 'Cocorii își părăsesc cuibul fiindcă sunt mereu pișcați de muște negre, foarte agresive', spune Sarah Converse. Din acest motiv, cercetătorii eliberează păsările din 2011 în zone în care există mai puține muște de acest tip.

O altă metodă de refacere și reintroducere a cocorilor albi în habitatele inițiale constă în creșterea lor în captivitate de către cocorii sălbatici: puii rămân cu părinții un an, până pot zbura singuri.

Jane Chandler crește cei mai rari cocori din lume și, pentru ca programul de salvare a speciei să aibă succes, trebuie ca animalele să nu îi vadă niciodată fața și nici să nu îi audă vocea. În caz contrar, puii s-ar confunda cu oamenii și nu s-ar putea adapta la viața în natură, nu și-ar dezvolta instinctul de a se feri de oameni și animale de pradă, arată experta de la Centrul de cercetări al faunei sălbatice din Patuxent (Maryland, est). Ea se îmbracă astfel încât să semene cu un cocor când se ocupă de pui. Cei 11 pui pe care îi are în grijă acum vor fi duși într-o zonă mlăștinoasă din statul Lousiana (sud), unde se vor alătura unui grup de 23 de cocori.

Cocorii albi (Grus americana), cele mai mari păsări de pe continentul nord-american, au dispărut aproape în întregime din Statele Unite acum peste un secol, fiind vânați până la limita dispariției și pierzîndu-și habitatul când oamenii au asanat mlaștinile ca să le transforme în teren arabil, relatează mierrcuri AFP.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: