• Ned 2020 Web
Miercuri, 20 Noiembrie 2013 20:29

Cum salvam Dunarea de la cea mai mare poluare. Interviu cu ministrul Apelor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu alte ministere, va elabora un plan de management pentru următorii șase ani, bazate pe informațiile experților care au participat la Joint Danube Survey 3 a JDS3 (JDS3), expediția multinațională de monitorizare a fluviului Dunărea. Timp de 45 de zile, chimiști și biologi, în total 28 de experți de talie internațională, au reușit o analiză complexă a Dunării. Astfel, echipa internațională a călătorit din Germania până în România, pe o distanță de 2.357 de km și a trecut prin toate cele 10 țări pe care le străbate fluviul Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. În tot acest interval, experții au efectuat monitoring investigativ și activități de cercetare, referitoare la starea ecologică și chimică a apei, sedimentelor, suspensiilor si biotei, prin analiza indicatorilor biologici (fitoplancton, fitobentos, macrofite, macronevertebrate și pești), fizico-chimici (indicatori generali, regim de oxigen, regim de nutrienți, metale grele, micropoluanți organici etc.), hidromorfologici și microbiologici. Echipa de monitoring, printre care și trei români, au intensificat aria prelevărilor pe parcursul românesc al Dunării. O parte dintre indicatori s-au analizat la bordul vaselor, dar cea mai mare parte vor fi conservate, transportate și analizate în laboratoare desemnate, de top, din întreaga Europă. Toate aceste aspecte tehnice stau la baza deciziilor și strategiilor privind noi investiții de îmbunătățire a calității Dunării și a vieții tuturor celor care utilizează aceste ape în diverse activități. Rezultatele JDS3 vor sta la baza elaborării și implementării unui plan de management bazinal 2015-2021, plan care este prevăzut de Directiva Cadru Apă. Această Directivă cere ca toate apele să atingă potențialul stării chimice bun până la finele lui 2015, mai precis prevede ca ”apa să fie suficient de bună încât să existe viață bună pentru un sistem sănătos”, susține Ivan Zavadsky, secretarul Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea. Mai mult decât atât, experții JDS3 vor furniza informații importante care vor permite țărilor riverane Dunării cum să abordeze problemele de mediu, măsuri împotriva inundațiilor, secete etc.

Avantajele României

Expediția JDS3 nu este un proiect ale cărui date rămân stocate într-un sertar prăfuit. România, alături de partenerii săi din proiect, are posibilitatea să contureze un plan de măsuri care să prevină catastrofe naturale. Iar asta nu este o vorbă aruncată-n vânt. Avantajele imediate ale acestui amplu proiect sunt multiple și imediate. Pe de-o parte, înlocuiește costurile pentru elaborarea unor noi metode analitice pentru noile substanțe chimice obligatorii de monitorizat în legislația europeană. Pe de altă parte, asigură analiza calitativă a apelor pentru noile substanțe chimice ale noii legislații (screening al resurselor de apă pentru poluanții emergenți), dar asigură și un exercițiu de intercomparare al rezultatelor de laborator, obligatoriu de analizat anual. Și, nu în ultimul rând, un alt avantaj important este că descoperă noi substanțe chimice, care afectează ecosistemul acvatic al Dunării, stabilește sursa acestora și nivelul de toxicitate (obligație nouă în Directiva în curs de aprobare, obligatorie din 2014) prin analiza posibilei prezențe a nu mai puțin de 500 de noi substanțe chimice. Dar despre avantajele concrete ale acestei expediții, importanța proiectului, dar mai ales despre importanța participării României la un astfel de proiect ne vorbește Lucia Ana Varga, ministru delegat al Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, în interviul de mai jos.

Ce reprezintă JDS pentru România?

Expediția comună de supraveghere a Dunării este o acțiune organizată de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea, care se organizează o dată la 6 ani. Toate aspectele tehnice, adunate de JDS 3, stau la baza deciziilor și strategiior privind noi investiții de îmbunătățire a calității Dunării și a vieții tuturor celor care utilizează aceste ape în diverse activități. De exemplu, Strategia UE pentru bazinul Dunării include o serie de programe, proiecte și teme care vor conduce la o îmbunătățire semnificativă a calității Dunării pe tot sectorul de aproape 3.000 de km. Această strategie este coordonată de Ministerul Afacerilor Externe și este derulată de multe alte ministere. România, ca parte activă a Convenției Dunării, a participat și participă la aceste expediții cu specialiști, echipamente, contribuție financiară pentru a se atinge scopul urmărit și a se cunoaște starea ecologică și chimică a apelor fluviului, precum și tendința acestora.

Ce a adus nou proiectul față de ediția anterioară?

Rezultatele finale ale analizelor pentru care s-au recoltat probe în timpul JDS3 vor fi cunoscute după jumătatea anului 2014. Prin urmare, este dificil de precizat acum niște concluzii finale asupra stării sau calității ecologice sau chimice a Dunării, și de făcut o comparație cu ultima expediție din 2007 (JDS2). Totuși, preliminar, se poate preciza că mulți dintre parametrii de calitate investigați s-au situat în limite normale.

Cititi interviul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

”Cea mai mare poluare a Dunării în România provine de la orașe, mai bine spus de la lipsa stațiilor de epurare orășenească sau insuficienta lor funcționare” susține Lucia Ana Varga, Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: