• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 19 Noiembrie 2013 22:09

Bani europeni pentru stocarea energiei

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Specialiști în domeniul energiei, alături de experți din mediul privat, s-au întrecut în prezentarea informațiilor de ultimă oră, legate de proiecte pentru surse regenerabile de energie în România, la un eveniment organizat de Grupul European de Presă Reporter. ”Finanțarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie în România”, evenimentul realizat, la sfârșitul lunii octombrie, sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC), Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și Garda Națională de Mediu, poate fi considerat un eveniment de referință pentru companiile care activează în domeniul energiei. Iar asta nu o spunem noi, ci chiar unii dintre investitorii privați care au participat la conferință, și care urmează să aplice deja pentru proiecte de anvergură, proiecte comune și intercomunitare, finanțate de către Comisia Europeană.

Eco... de la un cap, la altul...

Într-o atmosferă eco-frriendly, inspirată de tematica conferinței, Stere Crețu, directorul general al Grupului European de Presă Reporter, și-a provocat vorbitorii la un dialog constructiv cu reprezentanții mediului privat. Printre vorbitori s-au numărat nume grele din domeniul energiei, cum ar fi: Viorel Beltechi, director general Organismul Intermediar pentru Energie, Departamentul pentru Energie, Ministerul Economiei, Octavian Lohan, director Divizia DEN-CN Transelectrica SA, Călin Vilt, consilier științific din cadrul Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, Gabriel Vlăduț, director SC IPA SA CIFATT Craiova RO4Europe, Otilia Marin, director general, Direcția Generală Surse Regenerabile și Cogenerare din cadrul ANRE, Anca Cador, director general adjunct, Direcția Generală de Monitorizare și Control din cadrul ANRSC, dar și alți oficiali din cadrul MMSC și ANPM.

Una dintre cele mai importante măsuri, anunțate de Viorel Beltechi, director general Organismul Intermediar pentru Energie, din cadrul Ministerului Economiei, este faptul că ministerul nu va mai finanța cu precădere măsurile de energie eoliană, ci numai măsurile de stocare a energiei. Mai mult, vor exista facilități de finanțare pentru proiectele comune, finanțate de Uniunea Europeană. Totuși, ministerul implementează programul-cadru european, ”Horizon 2020” (”Orizont 2020”), care dispune de un buget de 70 de miliarde de euro și urmărește în mod sistematic finanțarea proiectelor capabile să ducă la îndeplinire obiectivele tehnice, științifice educaționale și sociale asumate de statele membre prin intermediul Strategiei ”Europa 2020”. Orizont 2020 este gândit să livreze rezultate care pot aduce schimbări concrete în viața oamenilor. Acesta este cel mai mare program de cercetare al Uniunii de până acum și unul dintre cele mai amri din lume. Este, de altfel, singurul program din bugetul Uniunii Europene care a cunoscut o creștere a finanțării. ”Surse de enrgie sigure, ecologice și eficiente” este un capitol al acestui amplu program, al cărui obiectiv specific este sprijinirea tranziției spre ”sisteme de energie sigure, eficiente, acceptate de public, durabile și competitive”, cu scopul de a reduce dependența de combustibilii fosili, dependență datorată confruntărilor cu resursele de energie limitate, cu creșterea continuă a nevoilor de energie și impactului datorat schimbărilor climatice.

Finanțările din perioada 2014-2020 se vor axa pe: reducerea consumului de energie și a amprentei de carbon, prin utilizarea eficientă și durabilă a resurselor, furnizarea de electricitate cu costuri reduse și cu impact redus asupra mediului, combustibili alternativi și surse de energie mobile, rețea europeană unificată și inteligentă, cunoștințe și tehnologii noi, sisteme eficiente de luarea deciziilor și implicarea publicului și, nu în ultimul rând, introducerea pe piață a rezultatelor procesului de inovare în domeniul energiei.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Investitorii privați care au participat la conferința - realizată de Grupul European de Presă Reporter - urmează să aplice deja pentru proiecte de anvergură, proiecte comune și intercomunitare, finanțate de către Comisia Europeană.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: