• 1
  • 2
  • 3
Marți, 19 Noiembrie 2013 22:05

OMG-urile, o problemă în județul Teleorman

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autoritatea care aprobă cultivarea suprafeţelor de teren cu porumb modificat genetic MON810 în judeţul Teleorman este Direcţia pentru Agricultură Teleorman. Conform datelor furnizate de către această instituţie, în judeţul Teleorman, situaţia se prezintă astfel:

- în anul 2012 s-a cultivat cu porumb modificat genetic MON810 o suprafaţă de 0,2 ha. O parte din sămânţă a fost cumpărată (0,004 tone), iar diferenţa a fost distribuită şi utilizată în scop de cercetare. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din acel an, producţia a fost compromisă în totalitate, iar resturile vegetale au fost încorporate în sol;

- în anul 2013 s-a cultivat cu porumb modificat genetic MON810 o suprafaţă de 0,25 ha. Sămânţa folosită la cultivare provine de la o societate care produce astfel de semințe şi este dată spre testare unei alte societăți. Pe piaţă există trei tipuri de OMG utilizate la înfiinţarea de culturi de plante, cu următoarele caracteristici îmbunătăţite:

- rezistente la atacurile insectelor;

- rezistente la infecţiile virale;

- cu toleranţă crescută la ierbicide.

Toate genele utilizate pentru aceste modificări provin de la microorganisme. Este de aşteptat ca lista cu viitoarele OMG să includă plante cu rezistenţă crescută la boli şi secetă, capabile să furnizeze recolte cu niveluri nutriţionale sporite, specii de peşte cu caracteristici de creştere ameliorate şi plante sau animale capabile să producă proteine cu importanţă medicală, cum ar fi chiar pentru realizarea de vaccinuri.

Fondul pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii desfăşoară continuu activităţi privind monitorizarea rezultatelor în acest domeniu. Primele culturi comerciale de plante modificate genetic (OMG) au fost introduse în România în anul 1998, pornind de la 14 varietăţi de soia modificată genetic. Cifre oficiale arată că: - în anul 2004 în România au fost cultivate 5.523 ha cu soia modificată genetic, - în anul 2005 au fost cultivate 87.600 ha, - iar în 2006 au fost cultivate 137.275,5 ha.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Organismele modificate genetic (OMG) se produc şi se comercializează pentru a aduce avantaje producătorului şi consumatorului de alimente, obţinute din OMG. Avantajele înseamnă: preţuri mai mici, beneficii mai mari privind durabilitatea şi/sau valoarea nutritivă. Obiectivul iniţial a fost acela de protejare a culturilor, prin crearea rezistenţei împotriva bolilor şi dăunătorilor la plante (insecte şi virusuri) sau prin crearea unei mai bune toleranţe la ierbicidele utilizate în agricultură.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55