• Ned 2020 Web
Duminică, 17 Noiembrie 2013 21:31

Legea salubrizării – o lege fantomă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Faptul că Legea 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților este un act normativ vechi, care nu-și mai justifică utilitatea, este unanim acceptată de către toți actorii implicați în domeniul salubrizării. E limpede, în România se simte stringent nevoia unei legi a salubrizării care să corespundă cerințelor actuale și în care să fie translatate directivele europene. Până aici, toată lumea de acord. Controversele încep însă de la noutățile promovate de inițiatorii acestui act normativ, dar mai ales din cauza accelerării aprobării ei. Chiar dacă aleșii neamului susțin că noua lege este aprig dezbătută împreună cu reprezentanții firmelor de salubrizare, și nu numai, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Sunt voci care susțin că legea salubrizării este o lege fantomă, nimeni nu i-a convocat la dezbateri ori la consultări. Singura sursă de informare rămâne un singur site, găsit cu mari dificultăți, în care apar, ce-i drept, modificările. Cea mai nedigerabilă modificare, un adevărat măr al discordiei, îl constituie Art. 27 al. (2), lit. d), în care se precizează ”realizarea unei gestiuni integrate a colectării slective a deșeurilor și sortarea lor corespunzătoare, în vederea atingerii unui grad optim de valorificare”. Pe românește, alineatul s-ar traduce în felul următor: monopol, pe care unii dintre salubrizatori, evident agreați de către edili și coloratură politică, vor să-l pună inclusiv pe materialele reciclabile, ridicate din zona administrată. Modificare care va da naștere unui monstru și care va elimina de pe piață, fără nici un dubiu, toate firmele și ONG-urile care activează în acest sector.

Damov: ”Este legea unui club”

Reprezentanții firmelor de reciclare și salubrizare, spuneam, susțin o modificare a actualei legislații, dar sunt de părere că dacă aceasta nu este aliniată la cerințele europene va conduce la cartelizarea serviciilor de salubritate. Constantion Damov, președintele Green Group, este unul dintre cei mai fervenți contestatari ai acestei legi. ”Nu am fost niciodată invitați la dezbateri ca firme care se ocupă de gestiunea deșeurilor în România. Legea nu a fost promovată din cauza disputei dintre Primăria Municipiului București și primăriile de sector. Își disputau cine să aibă, de fapt, delegarea de gestiune a serviciilor de salubritate. În rest, este o lege destul de misterioasă, care nu apare pe nici un site, nu a fost în dezbatere publică, este legea unui club, clubul firmelor de salubritate și al primăriilor. Dacă ne referim la o lege de salubritate că este necesară, cred că atunci ar trebui să avem legea iluminatului public, legea canalizării, legea termoficării. Sunt legi pe care nu le avem și nu sunt legi în care să fie transpuse Directive Europene. Legea salubrității, așa cum se pregătește ea, astăzi, va fi legea unui club. În istorie, noi am mai avut de-a face cu legea unui club, când a fost făcută Ordonanța 16, făcută de REMAT-uri la vremea respectivă. Acum, e rândul salubrităților să încerce să închidă piața. Părerea mea că, dacă nu este făcută în condiții de concurență europeană, putem să asităm la cartelizarea serviciilor de salubrizare. Iar aici, Consiliul Concurenței va trebui să fie foarte atent să nu se nască un monstru”.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Un act normativ, inițiat ”cu dedicație”, riscă să distrugă progresele înregistrate de România pe salubrizare, dar mai ales în domeniul și-așa controversat al protecției mediului. Mai mult, zeci de companii, mici și mijlocii, care activează în domeniul salubrizării, riscă să fie desființate din cauza promovării de către ”puternicii” zilei a acestei legi.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: