• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Duminică, 17 Noiembrie 2013 21:17

Leoparzii de zăpadă cad pradă modei

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Munții din Asia Centrală sunt singurii din lume care mai adăpostesc leoparzii de zăpadă, o specie aflată pe cale de dispariție. Himalaya, Pamir, Tien Shan, Altai, toți acești munți par mult prea îndepărtați de noi și aparent izolați de stilul nostru de viață de consum. Este greu să ne imaginăm că noi, aflați la mii de kilometri depărtare, micșorăm șansele de supraviețuire a acestei specii prin alegerile pe care le facem în fiecare zi, mai exact prin hainele pe care le purtăm.

Producția hainelor de blană este principala cauză care determina dispariția leopardului de zăpadă. Creșterea cererii de cașmir, unul dintre cele mai vânate materiale din care sunt confecționate hainele, compromite, la ora actuală, perspectivele de supraviețuire ale acestei specii și ale altor animale emblematice din munții Himalaya și Asia Centrală, precum antilopele Saiga tatarica, antilopele Tibetane sau oaia albastră Himalayană. Într-adevăr, industria modei aduce oportunități mult mai bune de trai pentru localnici, însă activitatea lor dăunează ecosistemului şi biodiversităţii locale. În ultimii 20 de ani, numărul de capre crescute pentru lâna lor din care se obţine caşmirul s-a triplat în zona Asiei Centrale. Acest lucru a condus la invadarea habitatului natural al leoparzilor de zăpadă şi totodată la micşorarea resurselor de hrană obţinute prin vânătoare. Astfel, leoparzii de zăpadă au început să vâneze caprele crescute pentru obținerea cașmirului. Din acest motiv, aceștia ajung să fie omorâți de către localnici.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Leoparzii de zăpadă, o specie de animale aflată pe cale de dispariţie, sunt ameninţaţi de creşterea cererii de caşmir, prin invadarea teritoriului natural.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: