• Ned 2020 Web
Duminică, 17 Noiembrie 2013 21:06

Tinovul Mohoş şi lacul subteran ascuns

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întreaga zonă se află într-o regiune vulcanică uşor activă – prin emanaţiile de gaze şi apele minerale care încă pot fi observate la suprafaţă. În timp ce Tinovul Mohoş şi Lacul Sfânta Ana formează în prezent o arie protejată în reţeaua Natura 2000, localitatea Balvanyos este mai puţin cunoscută. Aceasta ascunde izvoare, ape minerale şi mofete umede (acumulări de apă cu emanaţii de gaze – în special bioxid de carbon şi hidrogen sulfurat) sau uscate (zone prin care gazele din subteran ies în mod continuu la suprafaţă). Unele dintre aceste mofete şi ape minerale sunt folosite pentru cure de tratament, având diferite proprietăţi terapeutice, multe dintre ele nemaifiind însă amenajate pentru turişti. În timp ce localitatea Balvanyos păstrează câteva mofete bine conservate (în centrul localităţii), cele mai multe dintre ele se află „ascunse” prin pădurile din jur, în zona fostelor staţiuni turistice de pe vremea regimului comunist, fiind astăzi abandonate. Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş sunt amplasate în două cratere vulcanice vecine. Lacul Sfânta Ana se află la aproximativ 950 de metri altitudine, este format din precipitaţii şi nu are scurgeri de suprafaţă, păstrând apa datorită unui strat impermeabil argilos, de circa 1-2 metri grosime pe fundul lacului. Suprafaţa lacului este într-un proces lent de micşorare, având în prezent 19,3ha, iar adâncimea acestuia este, de asemenea, în scădere, ajungând în prezent la 6,4m. Colmatarea continuă a fundului apei (stratul de sedimente are aproximativ 4 m grosime) va face ca în viitor Lacul Sfânta Ana să se transforme într-un tinov, precum mlaştina Mohoş din apropiere.

Tinovul Mohoş este o mlaştină oligotrofă mai puţin cunoscută decât Lacul Sfânta Ana, fiind situat cu aproximativ 100 de metri mai sus decât acesta, şi având o suprafaţă de aproximativ 4 ori mai mare. Tinovul este considerat de mulţi turişti ca fiind chiar mai interesant decât lacul Sfânta Ana, mlaştina fiind reprezentată de depozite groase de muşchi de turbă (Sphagnum) care acoperă o suprafaţă de aproximativ 80 ha. Pe această suprafaţă există în jur de 10-20 mici lacuri (unele dintre ele acide), care comunică între ele printr-un lac subteran ce se află sub stratul de 15-20m de turbă. Traseul turistic obişnuit se face cu ghid, pe o potecă special amenajată de circa 400m lungime, din podeţe de lemn amplasate pe suprafaţa turbăriei. Stratul de turbă, care pluteşte, la propriu, pe apă, nu poate fi traversat în perioadele foarte umede din an fără aceste podeţe speciale. Turul ghidat trece pe lângă două dintre cele mai mari ochiuri de apă din tinov, prezintă speciile de plante din zonă (inclusiv plante insectivore) şi multe informaţii interesante oferite turiştilor într-un mod interactiv şi amuzant. Pe lângă turul ghidat (la suprafaţa tinovului), există turişti (în special străini) care solicită administraţiei sitului aprobarea de scufundări şi explorări în lacul subteran al Tinovului Mohoş, unic în Europa.

Campingul de la intrarea în sit este vizitat uneori de urşi (în căutare de hrană), spre bucuria celor care doresc să vadă acest animal în mediul lor natural.

Redăm în continuare prezentarea sitului RO SCI 0248 Tinovul Mohoş – Lacul Sfânta Ana din Catalogul habitatelor, speciilor şi siturilor – Info Natura 2000 din România, publicat anul acesta cu sprijinul Ministerului Mediului....

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

La graniţa judeţelor Harghita şi Covasna există trei obiective turistice, foarte interesante şi foarte apropiate unul de celălalt, care nu trebuie ocolite de către cei care vizitează zona: Tinovul Mohoş, Lacul Sfânta Ana (singurul lac vulcanic din România şi Europa centrală) şi Băile Balvanyos.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: