• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Miercuri, 30 Octombrie 2013 22:21

Specialiști: peste 10 ani se va putea vorbi despre exploatarea resurselor de energie regenerabilă în Marea Neagră

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Ca orice mare, în special Marea Neagră practic, toate zonele economice ale țărilor riverane sunt  împărțite în locuri de explorare a resurselor de petrol și gaze. Trebuie să facem un front pentru a diminua impactul asupra mediului. Vor fi și platforme de explorare a petrolului, dar și ferme de eoliene“, afirmă Simion Nicolaev, director Institutul de Cercetare Marină „Grigore Antipa“.

Chiar dacă bazinul Mării Negre are un mare potențial energetic, mai sunt încă mulți pași de făcut până când vântul sau valurile vor putea fi folosite în acest scop.

„Dispozitivele care sunt făcute în prezent sunt făcute pentru condițiile climatului oceanic, acolo sunt condițiile cele mai bune, totuși. Și la noi există soluții tehnice de a exploata industrial, undeva prin anii 2020“, spune profesorul universitar Eugen Rusu, Universitatea „Dunărea de Jos Galați“.

„Încercăm să ducem mai departe un dialog cu principalii actori din regiunea Marii Negre, menit să creeze o platformă de dezvoltare în care să fie implicați atât decidenții politici cât și actanții economici“, explică Cristian Colțeanu, președinte companie echipamente energetice.

Conferința Bianuală a Mării Negre la care participă invitați din 15 țări se va desfășura până pe 31 octombrie la un hotel din stațiunea Mamaia. În tot acest timp se vor dezbate subiecte precum biodiversitatea ecosistemului marin, dar și poluarea.

Specialiștii preconizează că abia peste 10 ani se va putea vorbi cu certitudine despre exploatarea resurselor de energie regenerabilă în bazinul Mării Negre. Și ne referim aici în special la energia valului sau la cea produsă de eoliene. Însă, până atunci trebuie să găsim soluții ca acestă exploatare să aibă un impact cât mai mic asupra ecosistemului marin aflat încă într-o stare de convalescență. O spun invitații celei de-a 4-a Conferințe Bianuale a Mării Negre.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: