• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 24 Septembrie 2013 06:33

Ponta cere asistenţă tehnică din Finlanda pentru exploatări miniere cu tehnologii avansate de mediu

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Derularea lucrărilor miniere, în general, pe baza unor tehnologii avansate, cu soluţii pentru protejarea mediului, a reprezentat unul dintre subiectele de discuţie ale premierului Victor Ponta, aflat în vizită oficială la Helsinki, cu omologul său finlandez, Jyrki Katainen.

"Finlanda este foarte avansată în sectorul energiei verzi şi al mineritului. L-am informat pe prim-ministrul Katainen că, exact acum, în România este o dezbatere uriaşă şi importantă despre viitorul mineritului şi, învăţând de la Finlanda, cu tehnologiile cele mai avansate şi mai verzi, ne poate ajuta să luăm deciziile corecte", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu şeful Guvernului finlandez.

El a precizat că în Finlanda, unde sunt exploatate aur şi uraniu, standardele tehnologice sunt cele mai ridicate din Europa, astfel că autorităţile române vor efectua cu cele finlandeze un schimb de informaţii în domeniu şi vor solicita asistenţă tehnică şi dialog atât cu agenţiile guvernamentale, cât şi cu sectorul privat care lucrează în domeniu, pentru ca România să obţină avantaje de la resursele sale naturale, protejând şi mediul.

Premierul finlandez a afirmat la rândul său că exploatarea minieră poate fi sustenabilă industrial, dacă se ţin cont de toate criteriile, respectiv economic, social şi de protejare a mediului.

"Mineralele şi metalele noastre valoroase sunt localizate mai ales în nordul Finlandei, iar natura Laponiei este foarte fragilă. Şi Moş Crăciun locuieşte în Laponia şi nu-l putem deranja cu minele noastre, de aceea avem nevoie de tehnologii foarte eficiente în sectorul minier", a adăugat Katainen.

Premierul Victor Ponta se află, luni, în vizită oficială în Finlanda, iar marţi va efectua o vizită similară în Lituania.

Autorităţile române vor schimba informaţii cu cele finlandeze şi le vor solicita asistenţă tehnică pentru lucrări de exploatare minieră cu tehnologii avansate, a declarat premierul Ponta, după ce l-a informat pe prim-ministrul finlandez că în România există o dezbatere privind viitorul mineritului.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: