• 1
  • 2
  • 3
Luni, 23 Septembrie 2013 06:48

Lacul Văcăresti a primit aviz de la Academia Română pentru a deveni arie protejată

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

El a participat sâmbătă la acțiunea de ecologizare a Deltei Văcărești, organizată de Primăria Sectorului 4, Ministerul Mediului și organizațiile nonguvernamentale 'Let's Do it Romania!' și Salvați Dunărea și Delta, unde au fost prezenți în jur de 300 de voluntari, deținuți de la Penitenciarul Jilava și jandarmi.

'Intenționăm să declarăm această zonă arie protejată. Am primit avizul Academiei Române și acum analizăm studiul științific', a spus oficialul Ministerului Mediului.

La eveniment și-au făcut apariția și în jur de 15 foști proprietari ai terenurilor din zonă, expropriați în perioada comunistă, susținând că Ministerul Mediului tergiversează procesul prin care pot fi despăgubiți.

'Am o hotărâre judecătorească, definitivă și executorie pentru un teren în această zonă. Am trimis hotărârea la Ministerul Mediului, care tergiversează acest proces de cinci ani. Mereu mi se răspunde că solicitarea mea este în analiză', a spus Ion Marinescu, unul dintre cei 154 de proprietari care dețin terenuri în zonă.

Ei au afișat bannere cu mesajul 'Stop corupției! Stop tergiversărilor! Stop umilințelor!'.

În replică, Florian Udrea a precizat, pentru AGERPRES, că procesul de declarare a zonei drept arie protejată nu are legătură cu statutul juridic al terenului, întrucât există numeroase arii protejate care sunt în proprietatea unor persoane fizice.

Delta Bucureștiului din Lacul Văcărești, cunoscută și sub denumirea 'Delta dintre blocuri', reprezintă o arie naturală cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței. Lacul Văcărești a fost conceput de către administrația comunistă ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița și a fost proiectat să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au fost demarate în anul 1986 dar au fost sistate după 1989. La suprafața celor aproape 200 de hectare de vegetație și zone mlăștinoase, alimentate de ape subterane, trăiesc într-un ecosistem stabil diferite tipuri de pești, rațe sălbatice, lebede, șopârle, sau pescăruși.

La 5 iunie 2012, de Ziua Mondială a Mediului, ministrul de resort Rovana Plumb a anunțat că va întreprinde toate demersurile legale pentru desemnarea acestui spațiu drept arie naturală protejată.

'Zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură. Noi vrem să ne asigurăm că natura este repusă în drepturi, dar în același timp să reparăm și să protejăm, pentru ca acest loc să devină o destinație turistică a Bucureștiului și a României', a declarat atunci ministrul Mediului și Pădurilor.

La sfârșitul lunii octombrie 2012, Rovana Plumb a precizat că întocmește un studiu de fundamentare necesar desemnării zonei Lacului Văcărești din București ca arie protejată. Sursele de finanțare anunțate sunt Programul Operațional Sectorial de Mediu, Axa 4 Biodiversitate, precum și alocările bugetare în cadrul Administrației Fondului pentru Mediu pentru transformarea Lacului Văcărești în zonă de arie naturală protejată urbană.

La 3 iulie 2013, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a reiterat că amenajarea Lacului Văcărești este un proiect prioritar al Ministerului Mediului, în cadrul strategiei de prezervare a biodiversității. 'Ministerul Mediului a primit din partea Academiei Române acordul de transformare a zonei Lacului Văcărești în arie naturală protejată. Cea mai importantă componentă pe care o avem aici de urmărit este cea legată de situația proprietăților din zona lacului, problemă care este în atenția comisiei special constituite din minister', a arătat Rovana Plumb.

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) va declara Delta Văcărești din București arie protejată, proces pentru care a primit avizul Academiei Române, a declarat sămbătă, Florian Udrea, directorul Direcției Biodiversitate din ministerul de resort.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: