• Ned 2020 Web
Vineri, 20 Septembrie 2013 05:39

Voluntariatul ar putea deveni experință profesională. Propunerea de lege, dezbătută în Parlament

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iniţiativa legislativă depusă de Mihai Sturzu, care este susţinută şi semnată, în calitate de co-iniţiatori, de 106 parlamentari din toate formaţiunile politice parlamentare, aduce trei modificări importante, prima dintre acestea constând în reglementarea obligatorie a relaţiei dintre voluntar şi organizaţia gazdă printr-un contract cadru în formă scrisă, înregistrat în evidenţa organizaţiei gazdă.

Sturzu a explicat, într-o conferinţă de presă, că argumentele introducerii acestei prevederi au constat în evitarea pe viitor a muncii la negru, stabilirea clară a responsabilităţilor voluntarului şi organizaţiei gazdă şi evitarea încheierii altor forme contractuale.

A doua modificare, potrivit lui Sturzu, constă în recunoaşterea voluntariatului ca experienţă profesională, în condiţiile în care majoritatea statelor UE implementează deja o astfel de prevedere. Această recunoaştere nu însemnă vechime în muncă şi nu se referă la includerea voluntariatului în sistemul de asigurări sociale sau în sistemul de pensii, ci vizează direct creşterea gradului de angajare a tinerilor, dar şi a tutoro categoriilor de vârstă.

Totodată, Sturzu a spus că a treia modificare rezidă în acordarea de către organizaţia gazdă a unui certificat de competenţe dobândite prin voluntariat, la cererea voluntarului. Certificatul conţine opt competenţe preluate din cadrul naţional şi european al calificărilor.

Prezent la conferinţa de presă în calitate de susţinător al iniţiative legislative, ministrul Tineretului, Nicolae Bănicioiu, a precizat că proiectul este un lucru bun, în concordanţă cu solicitările ONG-urilor în acest sens. "Eu am găsit tot felul de astfel de proeiecte de lege ascunse prin sertare la minister. Ultimul era din 2009. Nu a existat însă o concretizare. Mă bucur că putem anunţa intrarea pe un făgaş accelerat către Parlament şi îi rugăm pe toşi parlamentarii să ne sprijine. Eu am inclus acest proiect în strategia pentru tineret pe care Ministerul o adoptă", a spus Bănicioiu.

Ministrul a precizat că de foarte multe ori, dincolo de munca la negru, voluntarii erau descurajaţi de faptul că nu exista un acord, respectiv un contract care să prevadă clauze clare. "Activitatea de voluntariat trebuie statuată prin acest contract cu clauze clare, cu activităţi recunoscute ca experienţă. Partea de rezistenţă a proiectului e că toată experienţa se va soluţiona cu un certificat de competenţe preluate din cadrul european şi naţional al calificărilor. Va fi o dezbatere în comisiile de specialitate din Parlament şi suntem deschişi oricăror amendamente care vin în ajutorul legii", a mai spus Bănicioiu.

La conferinţa de presă a fost prezent, ca susţinător, şi senatorul PSD Mircea Geoană.

El a precizat că acest proiect de lege va face bine României pentru educarea şi încurajarea sistematică a implicării civice a cetăţenilor români în mersul cetăţii.

"În medie, un suedez face parte din 4,4 ONG-uri diferite. Nivelul de implicare, dorinţa de a contribui, de a fi parte a unei comunităţi e extrem de puternică acolo.Voluntariatul şi impicarea se educă, nu vine din dat religios (...) Iar voluntariatul nu e adresat exclusiv tinerii generaţii. Sper să avem legea operaţională în această sesiune", a mai spus Geoană.

Deputatul PSD Mihai Sturzu a anunţat, joi, că a depus la Senat o propunere legislativă care reglementează voluntariatul şi care instituie obligaţia ca relaţia dintre voluntar şi organizaţia gazdă să aibă la bază un contract, voluntariatul urmând a fi recunoscut ca experienţă profesională.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: