• Ned 2020 Web
Miercuri, 18 Septembrie 2013 05:54

Compostul – o soluţie pentru mai multe probleme de mediu

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai întâi ar trebui să discutăm despre folosirea îndelungată a îngrăşămintelor chimice în agricultură. Aţi auzit desigur despre deşertificarea din Oltenia, ce se accentuează în anii secetoşi. De fapt se accentuează continuu, dar se manifestă pregnant în vremuri de secetă, atunci când putem vedea efectele cu ochiul liber. Deşertificarea are mai multe cauze, una dintre ele fiind şi lipsa îngrăşămintelor organice şi înlocuirea lor integrală cu îngrăşăminte chimice.

În acest sens vă sugerez să vedeţi filmul „Humus - Forgotten climate aid” care poate fi găsit pe internet şi să observaţi nu doar faptul că excluderea fertilizatorilor organici duce la deşertificare, dar şi faptul că deşertul poate fi transformat în teren fertil cu ajutorul compostului, îngrăşământ organic cu un înalt conţinut de humus. Când discutăm despre fertilizatori organici, ne amintim desigur şi despre folosirea bălegarului putrezit anaerob. În legătură cu acesta, vă amintiţi desigur că doar cu câţiva ani în urmă, într-unul dintre anii foarte secetoşi, au murit două persoane din cauza apei din fântână infestată cu nitriţi şi nitraţi de la un „depozit” de bălegar situat la o distanţă prea mică de fântână.

Levigatul de la bălegar a ajuns în pânza de apă freatică şi apoi în fântână. Din cauza secetei, a lipsei de apă proaspătă care să dilueze substanţial nitraţii şi nitriţii, aceştia au ajuns la o concentraţie chiar mortală. Întrebarea care se pune este dacă unii au murit, cei care au scăpat totuşi cu viaţă, dar au băut apă din aceeaşi pânză freatică, sau din alte zone cu nitraţi şi nitriţi, nu au sănătatea afectată? Răspunsul este desigur afirmativ, noi însă suntem sensibili doar la catastrofe, mai puţin la suferinţe şi uităm repede.

Ştiţi desigur că în aşa numitele „gropi de gunoi” în care se depozitează deşeuri biodegradabile, se colectează metan. Metan se produce şi în grămada de bălegar lăsată la putrezit, doar că acesta nu este colectat, ci pleacă în atmosferă, contribuind la ceea ce noi numim schimbări climatice, care ne costă foarte mult din punct de vedere al suportabilităţii. Nu este doar metanul problema, se dezvoltă fel de fel de microbi care sunt apoi transportaţi de muşte şi se mai scurge şi levigatul în pânza freatică despre care am vorbit. Prin urmare, bălegarul putrezit anaerob este un îngrăşământ organic, de mai proastă calitate, pentru că o parte din carbon în loc să se întoarcă în sol pleacă în atmosferă sub formă de gaz metan.

Compostul în schimb nu generează gaz metan. Carbonul din deşeurile biodegradabile compostate se regăseşte în humus. Levigatul se recirculă, o parte a lui devenind parte a compostului şi cea mai mare parte este apă ce se evaporă, pentru că în grămada de compost se ating temperaturi de circa 60° C. În acest fel apa freatică este şi ea protejată. Datorită acelei temperaturi înalte, materialul se pasteurizează, microbii sunt distruşi precum şi seminţele de buruieni.

Revenind acum la întrebarea dumneavoastră privind avantajele folosirii compostului în agricultură, acestea ar fi:

● Se elimină mirosurile neplăcute, sursele de răspândire a microbilor şi infestarea solului, a apei şi a aerului;

● Solul îmbunătăţit cu compost devine mai afânat şi mai penetrant. Astfel, în cazul ploilor abundente, acest sol absoarbe o mare cantitate de apă, în timp ce alte soluri se comportă ca un acoperiş de tablă, facilitând inundaţiile;

● Plantele de pe solul fertilizat organic suportă mai bine seceta şi alimentele rezultate în final sunt mai sănătoase;

● Capacitatea solului de a „respira” creşte cu până la 40%;

● Se pot crea soluri fertile pe terenuri complet nefertile;

● Producătorii de compost pot realiza diverse reţete de pământ de flori pe care să-l vândă în pungi de plastic în supermarketuri sau diverse lanţuri comerciale, realizând astfel profituri importante;

● În cazul producerii unor cantităţi mari de compost, se poate avea în vedere exportul către ţările sărace în pământ fertil, cu zone deşertice extinse. 

Citiți interviul integral în revista Infomediu Europa. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

... Interviu cu Ing. Constantin Geangu, manager C Geangu Consulting SRL -

Deşeurile biodegradabile (umede) pe care oamenii le aruncă la gunoi ajung de regulă să fie depozitate într-o groapă de gunoi neconformă, deşi pot fi şi ele reciclate şi transformate în compost, ce poate fi folosit mai departe ca îngrăşământ în agricultură. Spuneţi-ne, vă rugăm, mai multe detalii despre avantajele transformării deşeurilor biodegradabile în compost şi cum poate fi utilizat acesta mai exact?

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: