• Ned 2020 Web
Miercuri, 18 Septembrie 2013 05:50

Trei români, pe valurile Dunării

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca și la celelalte două ediții (din anii 2001 și 2007), JDS3 își propune să strângă noi informații cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiți de monitorizarea desfășurată permanent de către toate țările riverane Dunării și, în același timp, are ca scop colectarea unor date ușor comparabile pentru tot cursul de apă. Organizată o dată la șase ani de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), JDS 3 reunește experți și oameni de știință din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, Bulgaria și România. Din echipa internațională, fac parte și trei români, experți din cadrul Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR): Florentina Dumitrache (chimist din cadrul ANAR București), Claudia Nagy (biolog din cadrul Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa) și Mary Crăciun (chimist din cadrul Administrația Bazinală de Apă Jiu- Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți).

Astfel, , echipa internațională va călători din Germania până în România, pe o distanță de 2357 de km și va trece prin toate cele 10 țări pe care le străbate fluviul Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina. În tot acest interval, experții vor efectua monitoring investigativ și activități de cercetare referitoare la starea ecologică și chimică a apei, sedimentelor, suspensiilor si biotei prin analiza indicatorilor biologici (fitoplancton, fitobentos, macrofite, macronevertebrate si pesti), fizico-chimici (indicatori generali, regim de oxigen, regim de nutrienți, metale grele, micropoluanți organici etc.), hidromorfologici, microbiologici. O parte dintre indicatori se vor analiza la bordul vaselor si cea mai mare parte vor fi conservate, transportate și analizate în laboratoare desemnate din întreaga Europă.

Citiți despre expediția pe Dunăre în revista Infomediu Europa. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

18 experți și oameni de știință din Europa au pornit de la Regensburg, de la izvoarele Dunării, și vor călători timp de două luni pe apele fluviului. Aflată la cea de-a treia ediție, Expediţia comună de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3) este cea mai mare expediţie din lume care se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: