• 1
  • 2
  • 3
Vineri, 13 Septembrie 2013 06:05

Pe aripile vânturilor ...ionice

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Atunci când un curent electric trece prin doi electrozi, dintre care unul este foarte subțire în raport cu celălalt, se produce un curent de aer între cei doi electrozi. Dacă diferența de potențial aplicată este suficient de mare, curentul de aer este suficient de puternic pentru a produce o forță de tracțiune semnificativă. Fenomenul poartă numele de ”tracțiune electrohidrodinamică” sau, mai popular, ”vânt ionic” și este cunoscut încă de pe la începutul secolului trecut. Până acum fenomenul a fost folosit numai de către hobbyști pentru a realiza mici ionocrafturi, vehicule construite din balsa și staniol, care se pot ridica în aer, atunci când sunt alimentate cu o diferență mare de potențial electric. De asemenea, inventatorii naivi cred că folosirea acestor vehicule ar fi calea către antigravitație…  În ciuda faptului că există un volum foarte mare de informații provenind de la hobbyști, privitoare la utilizarea vântului ionic pentru propulsie, există foarte puține studii riguroase asupra acestui subiect. Unii cercetători presupun că un asemenea sistem ar fi de o ineficiență extremă, fiind nevoie de cantități uriașe de energie electrică pentru a putea fi folosit la propulsia vehiculelor.

Un nou studiu, realizat de către cercetătorii de la MIT, demonstrează că această presupunere este greșită. În urma determinărilor experimentale, ei au constatat că un motor bazat pe vântul ionic produce o tracțiune de circa 110 Newtoni pe kilowatt de energie consumată, în timp ce un motor cu reacție obișnuit produce numai… 2 Newtoni pe kilowatt. Evident, motorul bazat pe vântul ionic este extrem de eficient, raportat la un motor cu reacție. Dar, așa cum veți vedea, și aici se aplică principiul ingineresc, conform căruia dacă obții rezultate bune într-un loc, atunci este obligatoriu să ai rezultate proaste în alt loc.

Citiți în revista Infomediu Europa despre motoarele ionice. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

Motoarele ionice sunt folosite pentru zborurile cosmice de lungă durată. Din nefericire, acestea oferă tracțiuni foarte mici și nu pot fi folosite decât în condițiile vidului interplanetar. De mai multă vreme sunt cunoscute versiuni ale acestor motoare, care pot funcționa în atmosfera terestră. Doi cercetători de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au evaluat eficiența propulsoarelor bazate pe ”tracțiune electrohidrodinamică”.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: