• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 13 Septembrie 2013 05:59

Cine fură azi o sticlă, mâine va fura o e-biclă ....

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Da, este adevărat, bicicleta începe să se tehnologizeze iar lumea acceptă această directie. Dacă în urmă cu ceva ani acest fenomen părea de neimaginat, iată-ne astăzi puși în fața a numeroase inovații care deja au acaparat o mică parte din ceea ce înseamnă bicicleta în adevărata ei esență: avem deja schimbătoare de viteze automate, avem angrenaje care ne ajută la pedalat, avem sisteme de frâne wireless și avem biciclete electrice. Pe scurt, e-bikes. Mulți sunt de părere că bicicleta trebuie să rămână așa cum este în prezent: un vehicul cu două roți, pus în mișcare de forțele proprii. Realitatea ne arată însă altceva: vânzările de biciclete electrice sunt într-o perioadă de creștere accelerată, mai nou se organizează concursuri cu biciclete electrice, ba chiar în unele competiții de renume mondial se introduc noi probe pentru bicicliștii care aleg să pedaleze susținuți de un motor electric. Gradul de penetrare pe piață al acestui nou concept aflat de aproximativ 2-3 ani prin preajmă, este din ce în ce mai mare, iar lumea din ce în ce mai convinsă ca aceasta este alegerea potrivită. Dar totuși de ce nu alegem un scuter sau o motocicletă dacă tot trebuie să fim puși în mișcare? Pentru că bicicletele cu susținere electrică la pedalat oferă două mari avantaje: nu sunt la fel de scumpe precum cele două vehicule cu două roți amintite mai devreme și îți lasă libertatea de a alege cum vrei să-ți consumi energia la fiecare rută parcursă. Pedalând sau pur și simplu savurând în liniște deplină un traseu idilic.

 Ce este un e-bike?

Bicicleta electrică (în engleză Electrically Assisted Pedal Bicycle – EAPC) este o bicicletă cât se poate de obișnuită, care beneficiază însă de un motor electric pentru a o pune în mișcare. În categoria e-bike-urilor sunt incluse și bicicletele ce beneficiază doar de asistență la pedale: un motoraș de dimensiuni reduse acționează asupra angrenajului pentru a-l pune în mișcare. Adevarătele e-bike-uri beneficiază de un motor inclus în butucul din față sau din spate și de un acumulator de dimensiuni mai mari. Acumulatorul este, de obicei, montat pe portbagajul bicicletei sau între țeava șeii și roata de spate. Bicicletele cu motoraș montat în butucul roții posterioare prezintă un avantaj deoarece o pun mai eficient în micare, forța de tracțiune fiind mai mare.

Îmi pot construi singur un e-bike?

Producătorii s-au adaptat trendului și oferă acum kit-uri de conversie pentru bicicletele obișnuite, transformându-le pe acestea în e-bike-uri. Cel mai cunoscut producător de kit-uri de conversie este BionX din Canada. Acesta este, printre altele, și furnizor pentru branduri renumite precum KTM. Kit-ul constă într-un pachet cu un butuc spate, un acumulator și o consolă pe care sunt afișate cele mai importante date: viteza, nivelul de energie al bateriei, asistență la pedalat etc. Acesta poate fi montat relativ ușor și îți transformă bicicleta intr-un e-bike aproape imediat.

Citiți în revista Infomediu Europa despre avantajele și dezavantajele unei biciclete electrice. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

Trăim în secolul tehnologiei, este o certitudine. Cel puțin pentru moment. Toate industriile sunt dominate de inovații tehnologice, menite să ne simplifice activitățile zilnice și viața în general. Și cum nimeni nu scapă de brațul lung al tehnologiei, era clar că mai devreme sau mai târziu aceasta își va pune amprenta și pe industria mondială de biciclete.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: