• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Joi, 12 Septembrie 2013 05:43

Apicultura - o activitate din care se poate trăi bine

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mulţi oameni se întreabă care este diferenţa între mierea ecologică şi cea standard. Pot să spun că noi funcţionăm ca două stupine, avem două PFA-uri. PFA-ul meu şi cel al tatălui meu. Tatăl meu a fost mai întreprinzător şi s-a autorizat BIO înaintea mea. Acum el produce miere BIO, certificată, iar eu nu. Pe el îl ajută acest lucru pentru că, din păcate, nu avem cum să vindem singuri, prin intermediul site-ului, toată producţia de miere, fapt pentru care el vinde şi angro la centrele care achiziţionează şi exportă mierea. Aici îl avantajează acreditatrea BIO pentru că vinde la un preţ mai bun. În ce mă priveşte, pe mine nu mă prea avantajează certificare BIO pentru că asta ar însemna să vând la un preţ mai mare, iar clienţii care mă contactează direct nu sunt pregătiţi încă să plătească mai mult pentru 1 Kg de miere. Chiar dacă eu nu am acreditare BIO, având în vedere că ambele stupine sunt tratate la fel şi merg în aceleaşi locuri, pot spune că şi mierea mea este BIO, dar necertificată încă. Oricum, o miere esta acceptată ca fiind BIO mai ales în străinătate, în urma analizelor minunţioase de laborator. Aşadar, pot spune că mai toată mierea românească este BIO, având în vedere faptul că unii apicultori acreditaţi BIO, vând angro pe numele lor, şi mierea altor apicultori, pentru a-i ajuta pe aceştia să obţină un preţ mai bun.

Este apicultura o activitate din care se poate trăi în România? Ce sfaturi aţi da unei persoane care ar dori să pornească pe acest drum? Aţi întâlnit oprelişti birocratice în dezvoltarea unei afaceri în acest domeniu? Cum este susţinută apicultura la nivel naţional şi european?

Da, apicultura este o activitate din care se poate trăi, şi se poate trăi bine din ea, dacă este făcută corect. Pe lângă faptul că este o activitate frumoasă, care aduce profit, este şi foarte utilă, în special în agricultură. Se cunoaşte faptul că polenizarea cu albine a unei culturi agricole, creşte producţia cu 30-40%.

Cei care doresc să pornească pe acest drum sunt bine veniţi să încerce. Iar pentru a începe, e nevoie de răbdare, de puţini bani, dar mai ales de un cunoscător care să-i îndrume. Cel mai bine, pentru un începător este să găsească un apicultor cu experienţă, alături de care să-şi facă ucenicia. În general se începe cu 4-5 stupi, pentru a avea timp să acumuleze cunoştinţele necesare îngrijirii lor şi pentru a nu suferi pierderi mari în cazul în care se greşesc anumite etape, iar mortalitatea în iarnă riscă să fie foarte crescută. Bineînţeles că, pe lângă experienţa practică pe care trebuie să o dobândească în jurul unui apicultor experimentat, este nevoie şi de acumularea de informaţii teoretice din cărţi şi apoi aplicarea lor în practică. Eu îi sfătuiesc pe toţi cei care doresc să pornească pe acest drum să o facă, pentru că nu au ce pierde. Ţara noastră beneficiază de o floră foarte bogată, mierea românească este de calitate şi la mare căutare, iar legislaţia românească cât şi cea europeană spijină destul de mult acest sector de activitate, pentru că populaţiile de albine din SUA, China şi Europa de vest sunt în declin, în parte din cauza folosirii excesive a insecticidelor şi pesticidelor în agricultură, în parte datorită utilizării pe scară din ce în cel mai largă a culturilor provenite din organisme modificate genetic. Totuşi, se fac pasi pentru a preveni acest lucru şi chiar recent, Comisia Europeană, a interzis folosirea anumitor substanţe nocive pentru albine în agricultură.

Din punct de vedere birocratic nu am de ce mă plânge, chiar sunt mulţumit că am reuşit să obţin nişte fonduri europene nerambursabile prin măsura 112, Instalarea Tinerilor Fermieri. Datorită acestor fonduri europene cât şi măsurilor luate de Guvernul României, prin Programul Naţional Apicol, ţara noastră beneficiază de o şansă enormă de a dezvolta acest domeniu, fapt ce se şi vede, pentru că în ultimul timp, au crescut atât numărul de stupi din ţara noastră cât şi numărul apicultorilor.

Citiți în revista Infomediu Europa despre viața de apricultor prin ochii cuiva care trăiește din această activitate. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară. 

.....susţine Adrian Stanciuc, apicultor din tată-n fiu.
 
Miere “vie” si polen, viata sanatoasa avem! 

 În prima parte a interviului, care a apărut în numărul trecut al revistei Infomediu Europa, ne-aţi vorbit despre pasiunea dumneavoastră pentru miere, despre activitatea unui apicultor de-a lungul anului şi despre cum ne putem da seama dacă mierea din faţa noastră este de calitate, sau falsificată. Spuneţi-ne acum, există şi în România miere certificată ecologic?

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: