• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Miercuri, 11 Septembrie 2013 05:13

Echipa internaţională din cadrul Expediţiei comune de supraveghere a Dunării a ajuns în România

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În echipa internaţională de experţi, alături de specialişti din Europa - austrieci, slovaci, unguri, sârbi, croaţi şi bulgari -, se află, potrivit surselor citate, şi trei experti români, respectiv doi chimişti şi un biolog.

În cadrul programului zilnic de lucru, specialiştii chimişti prelevează probe de apă din trei puncte, din mijlocul râului, malul stâng şi malul drept, iar biologii iau probe biologice diverse tot din cele trei puncte. În plus, echipa de specialişti ihtiologi recoltează probe de peşti, măsoară, cântăresc şi identifică speciile de peşti caracteristice Dunării, în secţiunile supuse monitorizării, returnând apoi peştii în apele Dunării. De asemenea, sunt realizate şi alte investigaţii diverse, inclusiv toxicologice şi genetice, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În următoarele zile, echipa internaţională va continua monitorizarea calităţii apei si ecosistemului Dunării, în secţiunile aflate pe teritoriul României, Bulgariei, urmând ca în 22 septembrie să intre pe teritoriul Ucrainei şi al Deltei Dunării, oprindu-se la Tulcea în 26 septembrie.

Alături de Istros, navă de cercetare din România, participă la expediţia internaţională şi trei nave ale echipei internaţionale (Argus, vaporul-laborator al Serbiei, Wien şi MEβSCHIFF IV, două ambarcaţiuni private din Austria). Ca şi celelalte trei, nava Istros are şi bărci pentru recoltări în zona de mal, iar la bord este dotată cu aparatură de prelevare, stocare şi procesare a probelor supuse monitorizării. Participarea navei româneşti Istros a fost aprobată prin HG nr. 288/21 mai 2013 si parcurge întreaga distanţă de 2.357 de kilometri, de la izvoarele Dunării şi până la vărsare.

Cheltuielile pentru deplasarea navei sunt suportate din bugetul Fondului de mediu şi sunt în valoare totală de 670.000 de lei, au mai precizat sursele citate.

Aceasta este a treia Expediţie comună de supraveghere a Dunării, care se desfăşoară timp de 45 de zile, din 13 august, când a avut loc startul oficial de la Regensburg - Germania, până la data de 26 septembrie, cand se va încheia oficial la Tulcea.

Expediţia a fost organizată de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Principalul scop al acesteia este acela de a produce informaţii clare privind calitatea apelor întregului fluviu Dunărea şi a afluenţilor majori ai acestuia, precum şi de a identifica evoluţia calităţii apelor Dunării în intervalul 2007-2013.

Cele patru nave ale echipei internaţionale din cadrul Expediţiei comune de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey - JDS 3) au ajuns, luni, pe teritoriul României, la punctul Moldova Nouă, informează reprezentanţii ministrului delegat pentru Ape şi Păduri.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: