• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Luni, 09 Septembrie 2013 22:06

Cum creşti plante fără sol?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 Hidroponia (hydroponics) este o metodă alternativă de horticultură, prin care sistemele de creştere a plantelor au la bază, în locul pământului folosit în mod tradiţional, un suport lichid, cu nutrienţi, din care rădăcinile plantelor preiau direct substanţele nutritive necesare. Este pur şi simplu o metodă de creştere a plantelor fără ajutorul solului.

Mediul de creştere (suportul pe care se dezvoltă plantele) în sisteme hidroponice, este unul inert, precum nisip, pietriş, coajă de la anumiţi copaci, rumeguş steril, perlit, vată minerală, bile de argilă, fibre de cocos etc. Acest mediu inert sprijină planta, protejează rădăcinile de lumină şi le menţine umede tot timpul. Suportului i se adaugă lichidul bogat în nutrienţi şi atâta timp cât plantele au rădăcinile conectate la acest suport, acestea se dezvoltă fără probleme.

Designul unui astfel de sistem trebuie să ţină cont de partea cea mai importantă a culturii – irigarea, alimentarea cu nutrienţi (împrospătarea periodică a mediului de suport). Plantele crescute prin tehnici hidroponice pot fi irigate manual, sau cu ajutorul unor aparate şi sisteme de irigare automate. Ciclurile de irigare, frecvenţa şi durata acestora trebuie alese în funcţie de condiţiile climatice (umiditate, temperatură) în care sunt crescute plantele, cât şi de tipul şi mărimea plantelor. Multe dintre sisteme folosesc gravitaţia pentru irigarea întregii culturi, iar designul hidroponic ajunge de foarte multe ori să creeze adevărate grădini suspendate.

Calitatea soluţiei nutritive care hrăneşte planta este esenţială, întrucât ea trebuie să conţină toţi micro-nutrienţii necesari creşterii. De regulă, aceste soluţii cât şi sistemele de  fixare a plantelor pe suport (şi creare a designului culturii) pot fi achiziţionate din magazine specializate (sau chiar şi din florării, pentru sistemele mici, de apartament).

Un alt lucru important este menţinerea unui PH optim în mediul de creştere. Asta înseamnă că soluţia nutritivă în care sunt scufundate rădăcinile trebuie verificată periodic cu un aparat de măsurare a PH-ului şi ajustată conform cerinţelor speciei cultivate.

Citiți în revista Infomediu Europa despre avantajele si problemele sistemelor hidroponice. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

 

O nouă tehnică de a cultiva plantele are din ce în ce mai mult succes în rândul micilor producători. Este vorba de sistemele hidroponice, în care plantele cresc fără sol, pe un suport semi-lichid plin cu toţi nutrienţii necesari creşterii.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: