• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Luni, 09 Septembrie 2013 21:57

Găurile care înghit case

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La începutul lunii august, într-o staţiune din oraşul Clermont, Florida, o casă de trei etaje a intrat în pământ şi o alta era pe jumătate în groapă. Aproximativ 35 de persoane au reşit să fugă la timp, înainte ca locuinţa să se prăbuşească într-un crater de 5 metri adâncime. Astfel de fenomene sunt larg răspândite în Florida. Uneori, acestea au un sfârşit tragic, cum s-a întâmplat la începutul acestui. Jeff Bush, în vârstă de 37 de ani, dormea atunci când, brusc, a căzut cu tot cu pat într-o gaură care se formase în podea. Aceasta avea nu mai puţin de 15 metri adâncime şi 9 metri în diametru. Zgomotul, a spus fratele acestuia după accident, s-a asemănat cu cel produs de „un camion care a lovit casa”. Jeremy Bush s-a repezit spre dormitor imediat ce a auzit ţipătul fratelui său. „Patul, dulapul şi televizorul fratelui meu dispăruseră. La fel şi el.” Echipele de salvare au încercat să-l salveze, însă eforturile lor au fost în zadar. Trupul bărbatului nu a putut fi găsit. Oricât de straniu sună astfel de poveşti, ele există. Aşa-numitele „doline” (en. „sinkholes”) sunt un fenomen geologic obişnuit în anumite zone ale globului.

Cum se formează?

Dolinele naturale − spre deosebire de tunelurile construite de om sau de prăbuşirea unei peşteri − apar atunci când apa de ploaie acidă se scurge în sol şi, în cele din urmă, ajunge la roca de bază care, în acest caz, este solubilă, cum ar fi gresia, creta, sarea, gipsul, sau (cel mai frecvent) o rocă sedimentară compusă în principal din carbonaţi, cum este calcarul.

Citiți în revista Infomediu Europa despre găurile din sol care vă pot lua prin surprindere. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară. 

 

Pământul se deschide şi te înghite cu tot cu patul în care dormi. Sau… te trezeşti că jumătate din casă a intrat, pur şi simplu, în pământ. Deşi par a fi desprinse dintr-o carte de basme, aceste întâmplări sunt reale. Ele au loc la câteva mii de kilometri depărtare, pe continentul american. Nici Europa nu este ocolită de astfel de „guri de pământ”, doar că fenomenul nu este la fel de răspândit.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46
Mai multe din această categorie: « Comoara eco din ape Vom avea soare din baterii »

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: