• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Luni, 09 Septembrie 2013 04:50

Fermele verticale câştigă teren

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un depozit abandonat din suburbiile oraşului Chicago, de peste 8000 de metri pătraţi, a devenit o fermă verticală imensă, o adevărată „crescătorie de plante” pe mai multe niveluri, unde vegetalele sunt crescute  în system hidroponic, pe baza unei soluţii nutritive şi îngrijite în mod organic. Nutrienţii care ajung la plante sunt controlaţi cu atenţie pentru a permite o dezvoltare optimă a plantelor. Compania FarmedHere, care a dezvoltat ferma, sper să ofere 200 de locuri de muncă până în 2014 şi să producă peste 450 de tone de ierburi şi legume fără pesticide sau chimicale nocive. Criticii sistemului vorbesc despre energia foarte mare care va fi consumată pentru a creşte plantele (este nevoie de lumină artificială, pomparea apei etc), însă compania dezvoltatoare susţine că îşi va produce singură energie prin valorificarea gazului metan. Aceeaşi companie deţine şi alte trei ferme asemănătoare (dar de dimensiuni mai mici) în statul Illinois.

Produsele cultivate pleacă din depozitele companiei în lanţurile de magazine din regiune, ajungând proaspete în casele consumatorilor finali. Directorul executiv al companiei, Jolanta Hardej, a explicat că a sesizat oportunitatea de a creşte plante în ferme pe verticală în 2008, odată cu prăbuşirea pieţei imobiliare. Aceasta spune că „plantele sunt crescute în interior, în mediu controlat, la o umiditate şi o temperatură perfecte pentru dezvoltarea plantelor la capacitate maximă. Angajăm persoane din localitate, producem legume şi ierburi în localitate şi vindem produsele obţinute tot pe plan local”. Se demonstrează astfel că aceste sisteme pot fi aplicate oriunde, atâta timp cât ai cere pentru produsele cultivate. Condiţiile climatice climatice de la exterior nu sunt o problemă, pentru că nutrienţii, temperatura, luminozitatea şi umiditatea sunt stabilite cu rigurozitate la interior, acolo unde plantele sunt crescute. Provocarea este ca sistemul să se dovedească a fi sustenabil financiar şi ca plantele să fie cât mai sănătoase pentru consum.

Citiți în revista Infomediu Europa despre fermele verticale. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

 

Localitatea Chicago a deschis de curând cea mai mare fermă verticală de interior din Statele Unite ale Americii, folosind tehnologia sistemelor hidroponice, de creştere a plantelor fără sol.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: