• Ned 2020 Web
Luni, 09 Septembrie 2013 04:36

Apa trece, rezidurile rămân. Încă.

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Statele membre mai noi, care au pornit de la un nivel de bază mai modest, și-au îmbunătățit și ele, în general, practicile de colectare și tratare a apelor reziduale, în pofida ratelor mai mici de conformare. Aceste progrese au fost realizate cu un ajutor important pentru investiții din partea UE, în valoare de 14,3 miliarde EUR pentru perioada 2007-2013. „Tratarea apelor reziduale constituie un test fundamental pentru societate: avem grijă să curățăm murdăria pe care o generăm sau poluăm mediul de care depindem? Constat cu bucurie că tendințele în materie de tratare a apelor reziduale sunt pe drumul cel bun și că acțiunile Comisiei, care îmbină sprijinul financiar și, când este cazul, acțiuni judiciare drastice, aduc beneficii cetățenilor Europei” a declarat Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.

Raportul arată că marea majoritate (91%) a apelor încărcate cu poluanți din orașele mari din UE sunt supuse unei tratări mai riguroase, ceea ce reprezintă un progres considerabil față de situația din raportul precedent (77%). În plus, o mai bună tratare a apei și reducerea evacuărilor de ape uzate netratate în mediu au îmbunătățit fără îndoială și calitatea apei pentru scăldat (a se vedea IP/13/445). La începutul anilor ’90, calitatea apei era excelentă în numai aproximativ 60 % din zonele pentru scăldat, în timp ce astăzi acest lucru este valabil pentru 78% din zonele pentru scăldat. În temeiul legislației UE adoptate în 1991, statele membre au obligația să pună la punct sisteme de colectare a apelor urbane reziduale și trebuie să se asigure că apa care intră în sistemele de colectare este supusă unei tratări „secundare” adecvate, pentru a se elimina poluanții. Apele reziduale care ajung în zone sensibile (cum ar fi zonele pentru scăldat sau rezervoarele de apă potabilă) trebuie să fie supuse unei tratări suplimentare, mai riguroase.

Citiți în revista Infomediu Europa despre principalele constatări ale celui mai recent raporti. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

 

Conform celor mai recente date, s-au realizat o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește colectarea și tratarea apelor reziduale în Europa, în ciuda menținerii unor disparități importante între statele membre. Statele cu rezultate deosebite în acest domeniu, precum Austria, Germania și Olanda, respectă în mare măsură standardele minime stabilite de UE cu privire la tratarea apelor reziduale, alte câteva state membre având rezultate foarte apropiate.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: