• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Joi, 05 Septembrie 2013 22:28

Mătasea în “era plasticului”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mătasea este fibra produsă de larvele unor fluturi (de diferite specii), larve numite popular viermi de de mătase, din care aceste fiinţe îşi ţes coconul în care se va petrece trasformarea larvei în pupă şi apoi în adult. E un miracol al naturii această transformare, extraordinar de complexă, în care corpul larvei se restructurează radical, iar celulele se „reasamblează” într-o formă nouă, cu totul deosebită de cea veche. Nu la toate speciile de fluturi larvele ţes un cocon în care să aibă loc această uimitoare prefacere şi nu la toate cele care ţes coconi fibra poate fi folosită de către om în scopuri practice, dar există un mic număr de specii pe care omul le cunoaşte de multă vreme, specii de la care coconii pot fi obţinuţi şi utilizaţi cu uşurinţă, iar fibra de mătase are calităţi dintre cele mai interesante din punctul de vedere al oamenilor. Pe unele dintre aceste specii, omul le-a considerat aşa de utili, încât a început să le crească în propria gospodărie, pentru a controla producţia de mătase. Iar dintre aceste specii, cea mai bine cunoscută şi cea mai răspândită în crescătorii este fluturele de mătase al dudului - Bombyx mori.

Această specie dă mătasea cea mai fină, iar într-o vreme în care calităţile estetice erau pe primul plan, frumuseţea ţesăturilor obţinute din mătasea produsă de viermii de mătase hrăniţi cu frunze de dud o aşeza în fruntea tuturor tipurilor de mătase. Crescută de mii de ani, această specie de insectă a devenit dependentă de om, n-ar mai putea supravieţui în sălbăticie, lipsită de condiţiile pe care i le oferă omul. Pe cât de productivi, pe atât de sensibili, viermii de mătase ai dudului au nevoie de îngrijiri constante pentru a supravieţui şi a ne da, în schimb, preţioasa lor mătase.

Citiți în revista Infomediu Europa despre uimitoarele utilizări ale firului de mătase naturală. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară. 

Lux, eleganţă costisitoare, fast... Sunt termeni care, timp de mii de ani, au fost asociaţi cu mătasea. Azi, despre acelaşi material se vorbeşte în termeni precum performant, Hi-Tech, de viitor... Ce s-a schimbat? Faptul că mătasea, cândva o fibră destinată exclusiv fabricării ţesăturilor de lux, este azi (şi) un material tehnic de primă importanţă, căruia i se descoperă tot mai multe proprietăţi şi utilizări surprinzătoare în domenii avansate ale tehnologiei. Departe de a-şi pierde însemnătatea, mătasea naturală intră într-o nouă fază a existenţei ei istorice.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: