• 1
  • 2
  • 3
Miercuri, 04 Septembrie 2013 21:58

Eurodeputaţi unguri, îngrijoraţi de proiectul de la Roşia Montană, îndeamnă CE să interzică utilizarea cianurii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Semnatarii scrisorii îşi exprimă "dezamăgirea profundă" faţă de eşecul CE de a acţiona pe baza acestui text şi îi cer comisarului european explicaţii în acest sens.
Ei citează un text iniţiat de parlamentari unguri, adoptat cu o majoritate zdrobitoare în mai 2010, vizând o interzicere totală a unor asemenea tehnologii pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

Ungurul Erik Banki şi europarlamentarii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor i-au trimis miercuri o scrisoare în acest sens comisarului european însărcinat cu Mediul Janez Potocnik.

Semnatarii scrisorii îl îndemană totodată pe Potocnik să îşi folosească toată influenţa pentru a exercita presiuni asupra României, cu scopul de a descuraja această ţară să aprobe proiectul contestat.

De asemenea, eurodeputaţii exprimă îngrijorări "grave", în această scrisoare, cu privire la riscurile pentru mediu pe care le implică proiectul de la Roşia Montană, argumentând că redeschiderea minei de aur poate ameninţa cu un "dezastru ecologic şi mai mare" decât scurgerea de cianuri la altă mină românească de aur, în 2000, în care 250 de milioane de tone de reziduuri toxice s-au deversat în cursuri din Ungaria şi ţări vecine, potrivit MTI.

Invocând proiectul Guvernului român, trimis spre aprobare în Parlament, de aprobare a proiectului de la Roşia Montană, ei adaugă în scrisoare că textul din 2010 a sugerat, totodată, ca statele UE să nu susţină proiecte implicând riscuri de scurgeri de cianuri, în perspectiva interzicerii acestora. 

Eurodeputaţi unguri şi maghiari au îndemnat Comisia Europeană (CE) să "intervină ferm" împotriva tehnologiilor pe bază de cianuri în legătură cu planurile de reactivare a unei mine de aur la Roşia Montană în vestul României.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55