• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Miercuri, 04 Septembrie 2013 21:45

Delfinii din Marea Neagra, in plasele pescarilor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Diminuarea stocurilor de peşti prin realizarea unui pescuit intensiv, neselectiv şi distructiv se răsfrânge şi asupra populaţiilor de delfini (delfinii aflându-se în vârful piramidei trofice) prin diminuarea surselor de hrană, capturarea accidentală şi degradarea habitatelor specifice. Din aceste considerente, interacţiunea dintre cetacee şi pescării reprezintă o problemă care poate afecta într-o bună măsură conservarea populaţiilor de delfini. Anual, la litoralul românesc al Mării Negre, ca şi în alte zone ale Oceanului Planetar, sunt înregistrate capturi accidentale de delfini şi implicit mortalităţi induse de acestea, în mod deosebit la specia Phocoena phocoena, considerată ca fiind mai vulnerabilă la pescuitul practicat cu setci de calcan, sturioni şi rechin.

Reducerea capturilor accidentale reprezintă un obiectiv foarte important al politicii comune în domeniul pescuitului (PCP).

În vederea monitorizării capturilor accidentale de delfini, în zona românească a Mării Negre, ONG Mare Nostrum a organizat o serie de expediţii pe mare şi uscat, atât individual cât şi în colaborare cu diverse instituţii ale statului. 

Supravegherea delfinilor eşuaţi sau capturaţi accidental s-a realizat în zona cuprinsă între Vama Veche şi Sulina, atât de pe mal, cât şi în largul mării, până la o distanţă în larg de 30-35 Mm (izobata de 50-60 m). Activităţile derulate au ca scop obţinerea unui fond de informaţii şi date ştiinţifice necesare pentru: stabilirea distribuţiei şi frecvenţei de apariţie a delfinilor eşuaţi sau capturaţi accidental, la litoralul românesc; echiparea cu dispozitive hidroacustice a uneltelor de pescuit, considerate ca fiind periculoase pentru populaţiile de delfini, în sensul diminuării capturilor accidentale.

Citiți în revista Infomediu Europa despre eforturile ONG-ului Mare Nostrum. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară. 

Pe întreg parcursul anului 2012,  177 de delfini eşuati au fost identificaţi prin intermediul Reţelei de observatori voluntari și în timpul celor 28 de expediţii terestre pe întreg litoralul românesc. Numărul mare de eșuări, comparativ cu anii trecuți, nu este neapărat un indicator al înrăutățirii stării delfinilor, ci un rezultat al muncii Rețelei de observatori și numărului mare de membri.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: