• Ned 2020 Web
Vineri, 23 August 2013 10:35

Vulcanii blochează încălzirea globală

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)


Un raport al Organizației Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice, citat de National Journal, arată că încălzirea globala trece printr-o perioada de ameliorare dar se subliniază faptul ca această perioadă se va încheia probabil în curând.

În ceea ce privește cauzele acestei "pauze", cercetătorii care au participat la realizarea acestui raport susțin că aceasta s-ar putea datora unor factori precum erupțiile vulcanice, ciclurile solare, oceanele, poluarea precum și alți factori.

Care este influența erupțiilor vulcanice asupra temperaturilor

In timp ce gazele care produc efectul de seră mențin căldura și temperaturile mari, vulcanii fac exact opusul.

Erupțiile vulcanice eliberează în stratosferă cantități mari de dioxid de sulf care blochează lumina solară și căldura. Aceste emisii nu rămân în atmosferă pentru totdeauna dar pot rămane pentru câțiva ani. Astfel, în funcție de frecvența și densitatea erupțiilor vulcanice se poate forma un fel de "scut" în atmosfera împotriva razelor solare.

"Per total, aceste erupții nu vor reuși să contreze efectul de seră. Emisiile de gaze vulcanice fluctuează, pe când cantitatea gazelor care formează efectul de seră este în continuă creștere" a declarat profesorul Brian Toon, unul dintre specialiștii care au participat la realizarea raportului ONU pentru schimbări climatice.

De asemenea, oamenii de știință au descoperit și faptul că puterea solara a fluctuat în ultimii ani, fapt care a influențat la rândul său încălzirea globală.

Mai mult, arderea combustibililor fosili eliberează în aer cenușa și alți poluanti care modifica proprietățile norilor făcandu-i să reflecte lumina. Astfel, ca și cenușa vulcanică, ei pot bloca o parte din razele soarelui.

Schimbările climatice includ o sumedenie de factori dinamici, începând de la topirea permafrostului din Rusia și terminând cu tăierea copacilor din padurea amazoniană. Oamenii de știința încă se luptă să înțeleagă mai bine acești factori și să asimileze cât mai bine mecanismele încălzirii globale.

Mult dezbătuta încălzire globală "a luat o pauză". In ultimul deceniu, temperaturile s-au menținut într-o anumită medie diminuând astfel impactul fenomenului numit încălzire globală.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: